Posibila contaminare radioactiva la Ticleni

    Lucratorii care au manevrat materialele periculoase se plang ca le-a fost afectata sanatatea.
    contaminare radioactiva
    Un raport recent al Comisiei Nationale pentru Con trolul Activitatilor Nucleare (CNCAN) arata ca la Rampa de tubing, unitate care apartine Schelei Petrom Ticleni, judetul Gorj, s-a constatat existenta unei contaminari radioactive. Masuratorile au fost efectuate in luna martie pe terenul unde e amplasata rampa si asupra materialelor tubulare depozitate aici.

    Contaminarea ar proveni exact de la aceste materiale, care sunt folosite la scoaterea zacamantului petrolier de la o adancime de pana la 1.500 de metri. Aici, intra in contact cu asa-zisii radionuclizi. Zeci de salariati reclama faptul ca sanatatea le este pusa in pericol si au dat in judecata compania.

    Expertize medicale ale salariatilor

    „In perimetrul investigat este depozitat material tubular care prezinta contaminare radioactiva. A fost identificata contaminarea radioactiva a solului in anumite portiuni de pe amplasament. In perimetrul investigat, se des fasoara activitati care pot re prezenta un risc de contaminare interna a lucratorilor, activitati pentru care nu sunt asigurate toate masurile necesare de protectie”, se arata in documentul datat 9 martie, semnat de Lucian Biro, directorul general al CNCAN.

    Documentul mai precizeaza ca „nu au fost masurate doze care sa depaseasca nivelul de inregistrare, cu o singura exceptie – filmul a fost scos din caseta si expus in interiorul unei tevi contaminate”. Deocamdata, Ion Cristian Todea, directorul Schelei Ticleni, a afirmat ca s-a stabilit un plan de masuri, in curs de aplicare, pentru imbunatatirea conditiilor de lucru.

    „Rezultatul CNCAN arata indicatori de radioactivitate peste limitele impuse international. S-au prelevat probe din solul contaminat si din materialul tubular si s-a stabilit ca sunt contaminate radioactiv. Materialul tubular este folosit la mari adancimi si intra in contact cu zone cu radioactivitate. Este vorba despre acei radionuclizi. Toata lumea care a avut acces la rampa a intrat in contact cu acesta, mai ales ca nu este depozitat in conditii de securitate. Pe langa expertizele tehnice, se fac si expertize medicale salariatilor. Conducerea a inceput sa ia pamantul din zona contaminata, fiind fa cute sapaturi adanci de un metru”, spune Gheorghe Dumitru, expertul din dosarul de judecata.

    „Ne-am speriat toti”

    Salariatii care au dat in judecata compania Petrom se plang ca au inceput sa se simta rau si ca le-au aparut pete pe maini. Declaratiile le fac insa sub protectia anonimatului, de teama sa nu-si piarda locurile de munca.

    „Unitatea a realizat contracte de vanzare a tuburilor la fier vechi. Au fost trimise mai multe transporturi la REMAT Craiova, iar acolo s-a constatat ca unul dintre transporturi era contaminat radioactiv si a fost trimis inapoi. De atunci, noi
    am procedat la masurarea radioactivitatii materialului tubular. Toata lumea a pus mana pe tuburi. Un baiat de la noi a mers la spital la Bucuresti si i-au spus ca este bolnav si l-au intrebat unde lucreaza. I-au picat dintii si avea pete pe maini. Altui coleg nu ii mai crestea parul pe o parte din barba. Ne-am speriat toti. La sfarsitul anului trecut, am dat in judecata conducerea, sa ne dea sporurile si sa ne asigure conditii de securitatea muncii, alimentatie, echipament, izolarea corespunzatoare a materialelor si tot ce trebuie intrun mediu cu grad ridicat de risc. Am ajuns la al patrulea termen, in faza de expertize”, dezvaluie unul dintre angajatii Rampei Ticleni.

    „Recent, un baiat de la noi a mers la spital la Bucuresti si i-au spus ca este bolnav si l-au intrebat unde lucreaza. I-au picat dintii si avea pete pe maini. Altui coleg nu ii mai crestea parul pe o parte din barba.”,
    Angajat Rampa de tubing

    REACTIE PETROM

    „Nu exista risc”

    „Petrom a contractat serviciile unei companii in vederea prelevarii de probe si pentru analizarea unei posibile contaminari a solului. Analiza probelor este in desfasurare. Rezultatele vor fi discutate cu CNCAN. Pana acum, toate masuratorile au demonstrat ca nu exista un risc de sanatate pentru persoanele care lucreaza in acest perimetru. Litigiile mentionate sunt in desfasurare. Rezultatele masuratorilor au aratat ca nivelul de radioactivitate este mult mai scazut decat limita admisa. CNCAN a confirmat, pe 18 martie, dupa controlul efectuat, ca exista echipamente de pro tec tie individuala a lucratorilor si ca instructiunile de lucru au fost revizuite”, spune Dan Pazara, purtator de cuvant Petrom.

    Sursa: Evenimentul Zilei

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *