Poluarea transfrontaliera lasa indiferente autoritatile, care intarzie sa ia masuri. Situatia este cu atat mai grava, cu cat, pe langa poluarea din zona de granita a Romaniei, o mare parte din teritoriul sarbesc este afectat de praful ucigas.
Poluarea care apare din cauza prafului din iazul de decantare al societatii aflate in lichidare, SC Moldomin Moldova-Noua, este cunoscuta atat la nivel central, cat si la nivel European, insa masurile intarzie sa apara. „In mod direct in Romania sunt afectati 18.000 de locuitori, iar in Serbia 12.500 de locuitori” explica Corneliu Sturza Popovici, presedintele Grupului Ecologic de Colaborare Nera, care are in custodie montitorizarea poluarii atat in Romania, cat si in Serbia.
Dezinteresul afisat de autoritatile statului, insa, atunci cand vine vorba despre poluarea de la iazul de decantare Tausani–Bosneag, ce apartine de societatea aflata in lichidare, Moldomin, atinge cote maxime.
Situatia este cu atat mai ingrijoratoare, cu cat statisticile prezentate de municipalitatea din Veliko Gradište, din Serbia, zona grav afectata cu alte ocazii de aceeasi poluare, arata o crestere semnificativa in ultimii 15 ani a cazurilor de cancer de ficat, rinichi si colon la locuitorii din tara vecina, care stau in apropiere de granita cu Romania.
Pe langa bolile de care sufera populatia din zona, sumele de bani in ce priveste refacerea ecosistemului din tara vecina sunt inspaimantatoare. “Daunele directe produse de praf in Serbia sunt de 4-5 milioane de euro anual”, Marius Olda, reprezentantul Regiunii Pancevo.
Explicatii de la autoritati
“Pulberea este foarte fina si transportata de vant cu usurinta, astfel ca inclusiv din Serbia au fost semnalate probleme pe aceasta tema”, spune inspectorul Garzii de Mediu, Gheorghe Pitulan. Iazul se intinde pe o suprafata de circa 120 de hectare de teren, iar singura solutie ar fi ca peste zona respectiva sa se toarne pamant steril, pe care sa fie plantati arbori.
Proietul insa, ar fi de ordinul milioanelor de lei, iar Ministerul Economiei, intarzie sa ia masuri. “Printr-o hotarare de Guvern, trebuie alocati bani pentru dezafectarea zonei, insa pana acum nu am primit niciun semnal ca s-ar face ceva”, subliniaza inspectorul Gheorghe Pitulan.
Amenzi de sute de mii de lei
“Valoarea ultimei amenzi a fost de 100.000 de lei, dar le aplicam degeaba, pentru ca societatea este in lichidare”, subliniaza Gheorghe Pitulan, de la Garda de Mediu Resita. Firma desemnata de Ministerul Economiei sa faca ecologizarea iazului Tausani, asteapta un verdict in ce priveste atragerea fondurilor europene.
“Deocamdata, la Moldomin facem conservare prin paza. Ministerul Economiei a scos la licitatie pe fondul de mediu un proiect, ca sa atraga finantarea. Pasul urmator este ecologizarea propriu-zisa”, a precizat directorul tehnic al Conversmin SA Bucuresti, Marcel Radu.