Prea multe hartii, ca sa le mai pese si de mediu

Prea multe hârtii, ca să le mai pese şi de mediu
Prea multe hartii, ca sa le mai pese si de mediu
Prea multe hartii, ca sa le mai pese si de mediu

Pana pe 15 martie, primariile si agentii economici din judetul Constanta trebuie sa raporteze informatiile referitoare la sursele de poluare din anul 2014. Din pacate, anul trecut, administratiile locale nu s-au grabit sa-si indeplineasca aceasta obligatie, asa ca Agentia pentru Protectia Mediului a fost nevoita sa sesizeze Comisariatul Judetean de Mediu.

Agentia pentru Protectia Mediului Constanta a deschis sesiunea de raportare 2015 in vederea realizarii inventarelor de emisii pentru anul trecut. Astfel, pana pe 15 martie, agentii economici si institutiile publice trebuie sa introduca in Sistemul Integrat de Mediu datele referitoare la sursele de poluanti atmosferici pe care le-au detinut anul trecut. Acestia trebuie sa completeze 26 de chestionare – informatii legate de cantitatea de combustibil, numarul instalatiilor de ardere, de locuitori –, pentru ca A.P.M.C. sa stabileasca calitatea aerului inconjurator din judetul Constanta.

„Evaluarea calitatii aerului din judetul Constanta se face prin masuratorilor realizate de statiile automate de monitorizare, dar acestea sunt doar sapte. Unde acestea nu exista, evaluam prin calcule pornind de la datele de consum oferite de catre firme si primarii“, ne-a declarat Daniela Serban, seful Serviciului Monitorizare si Laboratoare al A.P.M.C.

Primariile pot fi amendate cu 10.000 de lei

Agentia este interesata, in primul rand, de producatorii care detin surse individuale mari de ardere, cu emisii semnificative. Sursele sub 50 de kilowati ale locuitorilor sunt inventariate de primarii, care au obligatia de a le raporta. Din pacate, anul trecut, administratiile locale nu s-au grabit sa stranga si sa ofere Agentiei pentru Protectia Mediului informatiile despre sursele de poluare din teritoriu, iar reprezentantii agentiei considera ca la fel se va intampla si acum.

„Anul trecut, cu agentii economici ne-am descurcat foarte bine. Au inteles ce trebuie sa completeze si au respectat termenul. Cu primariile din judet, insa, am colaborat foarte greu. Noi nu putem sa amendam, dar am anuntat Garda de Mediu, pentru ca nu ne-au raspuns la sesizari. Anul acesta, am rugat iar Consiliul Judetean Constanta sa ne ajute si sa anunte administratiile locale, pentru a grabi lucrurile“, ne-a mai precizat Daniela Serban.

2014 a fost primul an in care raportarile s-au putut face si on-line, direct in Sistemul Integrat de Mediu, iar agentii economici au profitat de aceasta sansa, insa nu si primariile. „E dificil poate pentru primarii, softul e greoi, se poate bloca atunci cand sunt mai multi raportori on-line, trebuie sa ai rabdare si sa intri de mai multe ori pana reusesti“, a recunoscut, insa, sefa Serviciului Monitorizare si Laboratoare al A.P.M.C.

Potrivit Legii 104/2011, privind calitatea aerului inconjurator, nefurnizarea informatiilor necesare pentru elaborarea inventarelor de emisii de poluanti atmosferici se sanctioneaza cu amenzi de la 5.000 la 10.000 de lei.

Primarii cred ca avem o calitate buna a aerului

Primarul din Harsova nu stia, ieri, de aceasta obligatie, dar a precizat ca se va elabora raportul pentru agentie. „Oricum, facem tot felul de hartii si situatii in tara asta. La Hirsova, nu sunt probleme, nu avem industrie, asa ca nici poluare“, ne-a declarat Tudor Nadrag.

Si edilul din Techirghiol ne-a precizat ca va preda A.P.M.C. raportul cerut, mai ales ca acesta va fi unul scurt. „Inventarul e subtire. Din fericire sau nefericire, nu avem industrie in localitate. Nu mai avem nici groapa de gunoi, care a fost mutata la Costinesti, iar turismul produce poluare doar din cauza persoanelor mai putin civilizate“, a precizat Viorel Stan.

Primaria Lumina s-a grabit sa elaboreze acest raport si il va depune in perioada imediat urmatoare, potrivit edilului Dumitru Chiru, ca si Primaria Adamclisi. „Da, ni se cer datele anual. Il vom depune, ca si anul trecut, iar la noi, oricum, nu sunt probleme de poluare“, ne-a declarat si edilul Anton Burcea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *