Vesti bune pentru Retezat. Padurile din ariile protejate, refuzate “la export”!

0
767
„Regele pădurilor”, trimis în judecată într-un dosar disjuns din cel al „somităților pădurii”
„Regele pădurilor”, trimis în judecată într-un dosar disjuns din cel al „somităților pădurii”
Vesti bune pentru Retezat. Padurile din ariile protejate, refuzate “la export”!
Vesti bune pentru Retezat. Padurile din ariile protejate, refuzate “la export”!

Reprezentantii Agent Green anunta vesti bune pentru Retezat, acolo de unde padurile au fost taiate fara mila, desi vorbim despre oa rie protejata.

PadureAstfel, potrivit reprezentantilor Agent Green, la Viena a avut loc o intalnire cu oficialii Holzindustrie Schweighofer. “Partile au agreat sa formalizeze in cel mai scurt timp posibil angajamentul companiei prin care aceasta refuza copacii din Parcuri Nationale, precum si un sistem de trasabilitate, adica traseul lemnului din padure pana la produsul finit, prin care sa se faca dovada respectarii deciziei luate. Urmatorul pas va fi o intalnire intre Ministerul Mediului, Holzindustrie Schweighofer si Agent Green pentru a pune bazele angajamentului”, au precizat reprezentantii organizateii de mediu.

De precizat ca Agent Greena fost infiintata tocmai pentru a proteja muntii Retezat, ultimul Peisaj Forestier Intact din zona de clima temperata a Europei. Ei sunt si cei care au scos la iveala, in urma unei ample investigatii masacrul padurilor, distrugertea Parcului National retezat sub ochii indolenti au celor care trebuie sa impiedice distrugerea ariei protejate. Militantii ecologisti au aratat cu dovezi ca brichete tubulare si peleti fabricate la fabrica Schweighofer din Sebes se comercializeaza in supermarketuri din alte tari precum SPAR, benzinarii precum Shell si magazine de bricolaj precum OBI. „Retezat nu este un parc oarecare, ci este centrul biodiversitatii din Europa, ultima oaza de salbaticie de mari dimensiuni si trebuie scutit complet de orice interventii umane, mai ales de drujbe. Faptul ca cei mai valorosi copaci au ajuns un banal lemn de foc este surprinzator pentru consumatorii care doresc sa faca o alegere educata atunci cand trebuie sa isi incazeasca caminul”, a spus Gabriel Paun, presedinte AGENT GREEN. Compania austriaca s-a angajat sa refuze copacii din ariile protejate dupa ce i s-au prezentat rezultatele investigatiilor realizate in 9 luni.

Probeleme au inceput inca din februarie 2014

Problemele cu taierile din zona Rau Ses a Parcului National Retezat au inceput din februarie 2014, au aratat cei de la Agent Green, cand Lucia Varga, fost ministru responsabil de paduri, a ordonat in mare discretie chiar inainte de a-si inceta mandatul, o derogare pentru a saraci Retezatul de cel putin zece mii de metri cubi de lemn. Zona a fost vizata de taieri ilegale masive in anul 2011 cand ministrul Laszlo Borbely a intervenit si le-a stopat cu solicitarea de a ridica zona la rang de protectie integrala, mai spun militantii ecologisti, care sustin ca decizia sa a fost spriijinita de Academia Romana si de Consiliul Stiintific al Parcului National Retezat. Cei de la Agent Green spun ca zona ar putea scapa de drujbe daca prim ministrul ar semna planul de management ce are deja toate aprobarile, dar care este retinut de Romsilva. Un scandal similar a izbucnit si in 2011, iar atunci taierile au fost justificate de atacurile unor insecte ipidae despre care se presupune ca au facut necesara interventia omului pentru a salva si alti arbori de la uscare prin devorarea lor de catre aceste insecte care sunt prezente in mod natural in padurile de molid. Acum, aceeasi insecta este trasa la raspundere pentru taieri de arbori, mai ales seculari, stersi de pe fata pamantului si care erau de o imensa importanta pentru conservarea biodiversitatii. „Mai bine de zece mii de metri cubi de lemn au parasit deja Retezatul, taiati de compania SUSAI Servcom SRL, un partener stabil al companiei Schweighofer. In timpul investigatiilor anumite camioane ale companiei Susai au fost declarate drept “ilegale” de noul sistem “radarul padurilor” in urma apelurilor repetate la 112. Mai tarziu acestea au intrat pe poarta fabricii Scweighofer de la Sebes, moment in care echipa de investigatii a fost agresata de firma de paza de poarta iar politia chemata de Agent Green a parasit zona”, au reclamat ecologistii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.