Prefectul de Vaslui, Radu Renga, este cercetat penal pentru abuz in serviciu, in urma manifestatiilor de la Pungesti impotriva gazelor de sist, dupa ce o asociatie din Mures a depus o plangere potrivit careia prefectul “a trimis abuziv si ilegal jandarmii sa actioneze impotriva oamenilor pasnici”.
Politistii Serviciului de Investigare a Fraudelor Vaslui il cerceteaza penal pe prefectul de Vaslui, Radu Renga, in urma unei reclamatii prin care reprezentantul Guvernului in teritoriu este acuzat de abuz in serviciu contra intereselor persoanei si intereselor publice, precum si de abuz in serviciu prin ingradirea unor drepturi, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Potrivit sesizarii facute de Asociatia “Valea Soarelui” Targu-Mures, prefectul Radu Renga “a trimis abuziv si ilegal jandarmii sa actioneze impotriva oamenilor pasnici” in timpul manifestatiilor din 16 octombrie 2013 de la Pungesti impotriva explorarii si exploatarii gazelor de sist.
“Reprezentantii unei asociatii au sesizat organele judiciare cu privire la savarsirea de catre reprezentantii Prefecturii Vaslui a unor infractiuni de abuz in serviciu. Aspectele sesizate fac referire la evenimentele care au avut loc pe raza comunei Pungesti, dosarul aflandu-se in lucru la Serviciul de Investigare a Fraudelor”, a declarat, miercuri, pentru corespondentul MEDIAFAX purtatorul de cuvant al Politiei Judetene Vaslui, Mihaela Straub.
Prefectul Radu Renga sustine ca nu se teme de reclamatia depusa, fiind convins ca organele de ancheta isi vor face datoria.
“Traim intr-o tara democratica, membra a Uniunii Europene, in care fiecare cetatean, organizatie non-guvernamentala sau institutie publica are dreptul sa faca o plangere penala daca o considera necesara. Sunt convins ca institutiile statului vor ancheta speta si vor concluziona in conformitate cu legislatia din Romania”, a precizat prefectul Radu Renga.
Potrivit acestuia, Politia a solicitat deja toate documente de la Prefectura Vaslui care au stat la baza emiterii acelui ordin de folosire a efectivelor aflate la dispozitia Jandarmerie pe 16 octombrie pentru a debloca drumul si a proteja populatia din Pungesti.
In 3 octombrie, Chevron a obtinut autorizatie de construire pentru amplasarea in judetul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de sist in Romania, dupa ce compania a primit toate avizele necesare de la autoritatile statului pentru prospectarea solului in perimetrul de la Silistea.
Protestele localniclor din Silistea au inceput in 14 octombrie, cand aproximativ 150 de persoane au blocat, partial, drumul judetean ce tranziteaza comuna Pungesti. A doua zi, la proteste au fost prezenti si patru preoti de la bisericile din comuna Pungesti, toti imbracati in straie bisericesti, iar in imediata vecinatate a parcelei detinute de Chevron, oamenii au instalat un cort sub care au dormit pe timpul noptii.
In dimineata de 16 octombrie, la Silistea au ajuns doua utilaje ale societatii care va amenaja pentru compania Chevron platforma pe care urmeaza sa fie amplasata sonda de explorare a gazelor de sist, insa protestatarii au impiedicat accesul acestora in zona.
In dupa-amiaza acelei zile, jandarmii au intervenit in randul protestatarilor din localitatea Silistea, pentru a elibera soseaua pe care acestia o blocasera, multi dintre manifestanti fiind bruscati si luati pe sus de fortele de ordine.
Seara, la Silistea s-au aflat prefectul judetului Vaslui, Radu Renga, si seful Inspectoratului General de Jandarmi, Mircea Olaru, care au stat de vorba cu reprezentantii locali ai fortelor de ordine. Ulterior, jandarmii aflati in zona, care intervenisera in cursul dupa-amiezii, au fost retrasi din dispozitiv.