Preferitta – Dulce de casa cu 12 E-uri

CE BEM, CE MINCAM – Prajitura contine multa margarina
Compozitia prajiturii Budapesta aduce cu cea a unui produs industrializat, realizata in mare parte din prafuri, fara aport nutritiv asupra organismului. Cu toate acestea producatorul ne spune ca este o prajitura de casa.

Preferitta este o prajitura de casa de tip Budapesta care are in compozitie atitia aditivi, incit ne intrebam daca nu cumva sintagma „de casa” este gresita. De pe eticheta citim urmatoarea compozitie: „Faina alba de griu, zahar, margarina (ulei vegetal rafinat si ulei vegetal hidrogenat, emulgator: monogliceride distilate E471, E322 lecitina, sare, conservant – E202 sorbat de potasiu, acidifiant – E330 acid citric, colorant – beta-caroten E160a), ou melanj, gris, miere, ulei vegetal, premix (lactoza, emulgator – E472b esteri lactici ai mono si digliceridelor acizilor grasi, E475 esterii poliglicerici ai acizilor grasi, fosfat de sodiu E339(ii), stabilizator – guma de xantanE415), emulgatori – E 471 mono si digliceride ale acizilor grasi), afinatori: bicarbonat de sodiu E500 si amoniu E503, gluten, aroma, cacao.”

ANALIZA. Prajitura Budapesta este un produs de cofetarie cu profil nutritional dezechilibrat, ne spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi. Excesul de glucide, cu absorbtie lenta (amidon din faina alba de griu), dar si cu absorbtie rapida (zahar, miere) imprima produsului analizat o incarcatura glicemica foarte ridicata, facindu-l periculos pentru pancreasul endocrin. De asemenea, prajitura contine margarina, periculoasa pentru sanatate, aducind totodata si un aport energetic foarte ridicat. Urmeaza in compozitie o multitudine de aditivi alimentari, dar si surse de sare si alte surse de sodiu si fosfor (E339ii), gluten, lactoza, albumina de ou care pot fi periculoase pentru persoanele cu intoleranta sau alergii.

CONCLUZII. Produsul analizat nu este indicat copiilor, adolescentilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, hipertensivilor, celor cu dislipidemii, cu maladii cardiovasculare si cerebrovasculare, suferinzilor de boli hepato-renale, osteoporoza, supraponderalilor, obezilor, celor cu status proinflamator sistemic. Persoanele care sufera de diabet il vor consuma numai cu avizul medicului curant, tinind cont de aportul de glucide. Produsul este interzis suferinzilor de celiachie, din cauza continutului de gluten. Cei cu intoleranta la lactoza si alergie la albusul de ou sau la alte ingrediente si aditivi alimentari utilizati la fabricarea produslui il vor testa inainte de consum. Specialistul nostru, directorul Institutului de Cercetari Alimentare le recomanda consumatorilor sa tina cont de aportul de sodiu si fosfor.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *