Pregatiri pentru o eventuala criza a gazului

090716.jpg

In majoritatea tarilor din Uniunea Europeana, alimentarea cu energie a locuintelor este considerata absolut normala. De aceea, in ianuarie 2009 cetatenii catorva dintre tarile Europei Centrale si de Est au intrat in panica atunci cand au ramas fara lumina si caldura.

Pana a fost cauzata de o intrerupere in livrarea de gaz rusesc catre UE. Aceasta a survenit in urma unui dezacord intre Rusia si Ucraina pe marginea unor clauze contractuale referitoare la datorii si preturi, gazul tranzitand teritoriul Ucrainei.

Un sfert din cantitatea totala de energie utilizata in UE, inclusiv 20% din curentul electric, se bazeaza pe gaz (importat in proportie de 60%). Unele tari, printre care se numara si Bulgaria, importa tot gazul de care au nevoie, fiind astfel extrem de vulnerabile la intreruperile in aprovizionare.

Comisia Europeana doreste sa se asigure ca UE are capacitatea de a face fata unor situatii de criza. O noua propunere invita la investitii mai transparente in infrastructura energetica, astfel incat UE sa poata estima daca proiectele planificate vor putea acoperi cererea in viitor.

In plus, fiecare tara va avea ca sarcina sa desemneze o autoritate responsabila cu monitorizarea situatiei aprovizionarii cu gaz. Printre atributiile acesteia se vor numara si evaluarea riscurilor, organizarea actiunilor preventive si elaborarea planurilor pentru cazuri de urgenta. La nevoie, pentru a se reduce riscul intreruperilor in aprovizionare, agentia va cere sa fie create rezerve suplimentare de gaz.

Propunerea se constituie intr-o invitatie la cooperare adresata statelor membre, in eventualitatea unor goluri in aprovizionarea cu gaz provenind din afara Uniunii Europene. Fluxul de gaz prin sistemul de conducte ar putea fi inversat spre a fi redirectionat catre regiunile cel mai puternic afectate. De asemenea, retelele energetice pot fi extinse, astfel incat nicio tara sa nu ramana izolata. Investitiile necesare in acest scop vor fi facute in contextul planului european de redresare economica.

UE ia masuri si pentru diversificarea furnizorilor. De curand, a fost semnat un acord privind constructia gazoductului Nabucco, care va transporta gaze din Asia Centrala, prin Turcia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *