Schimbarile climatice vor determina cresterea preturilor la produsele alimentare

Schimbarile climatice vor determina cresterea preturilor la produsele alimentare

Preturile la alimentele de baza s-ar putea dubla in urmatorii 20 de ani, in raport cu 2010, din cauza schimbarilor climatice si multiplicarii fenomenelor extreme, insotite de secete, inundatii si uragane.

Intr-un raport publicat miercuri, organizatia Oxfam considera ca efectele incalzirii climatice sunt „subestimate” fiindca „schimbarile evolutiei lente a temperaturilor medii si schemele de precipitatii”, global defavorabile agriculturii, vor dubla „pierderile culturilor cauzate de fenomene meteorologice extreme, mai frecvente si mai intense”.

In 2030, apreciaza ONG-ul, riscul crescut de seceta, asemanator celui care dureaza din iunie mai ales in Statele Unite – cel mai grav de o jumatate de secol – ar putea astfel ridica pretul porumbului cu „140 la suta in comparatie cu pretul mediu al produselor alimentare” la aceasta data.

„Aceasta se va adauga la cresterea deja inevitabila a preturilor produselor alimentare preconizata de schimbarile climatice”, a punctat Clara Jamart, responsabila de Agricultura si alimentatie la Oxfam, contactata de AFP.

In Africa Australa, „secetele si inundatiile ar putea creste cu 120 la suta pretul la consumul de porumb si alte cereale secundare”, arata in continuare studiul. Raportat la pretul actual, costul sacului de 25 de kilograme de faina de porumb (ratia minima a unei familii pentru doua saptamani) va trece de la 18 la 40 de dolari.

Studiul -„Extreme Weather, Extreme Prices” (Vreme extrema, preturi extreme) – se bazeaza pe cercetarile Institutului de Studii de Dezvoltare de la Universitatea din Sussex (Marea Britanie) efectuate pentru Oxfam.

Cercetatorii au aplicat scenariile fenomenelor extreme pe Africa Subsahariana si fiecare dintre principalele regiuni din lume exportatoare de orez, porumb si grau pentru a observa impactul posibil in 2030 asupra preturilor la export si pe pietele interne. La export, pretul porumbului va creste cu 177 la suta, al graului cu 120 la suta si al orezului rafinat cu 107 la suta.

De altfel, „aplicatia sugereaza ca unul sau mai multe fenomene climatice extreme survenite intr-un singur an ar putea duce la cresteri de preturi de o amploare comparabila cu 20 de ani de crestere a preturilor pe termen lung”, releva autorii.

„Populatiile cele mai sarace sunt cele care vor plati acest pret ridicat: in timp ce o familie franceza aloca in mediu 15 la suta din buget pentru hrana, in Africa subsahariana aceasta parte poate ajunge pana la 50 sau 75 la suta”, remarca Clara Jamart.

Grupul interguvernamental de experti privind evolutia climatica (GIEC, mandatat de catre ONU) prevede o crestere a temperaturilor cu valori cuprinse intre 2,5 si 5 grade Celsius pana la sfarsitul secolului, insotita „de fenomene climatice extreme fara precedent”.

In pofida angajamentelor sale, comunitatea internationala nu reuseste sa reduca emisiile de carbon responsabile de incalzirea atmosferei.

Potrivit Bancii Mondiale, mai ales din cauza secetei din Statele Unite, preturile porumbului si semintelor de soia au sarit cu 25 la suta si respectiv cu 17 la suta din iunie pana in iulie si tendinta continua in august.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *