Pretul energiei electrice s-a majorat cu 6%

Gazele de ?ist, dependen?a de Rusia ?i liberalizarea pre?urilor la energie
http://www.business-forum.ro/

Tariful reglementat pentru energia electrica a crescut cu 6% de la 1 ianuarie 2013, iar de la 1 iulie va mai avea loc o majorare cu 2%, potrivit Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE).

De asemenea, la factura finala se va adauga o crestere de 8% reprezentand energia verde, ceea ce va insemna doi lei in plus la factura, lunar.

In ceea ce priveste pretul pentru gaze naturale, pentru consumatorii casnici prima majorare va fi realizata la 1 iulie 2013, cand pretul reglementat va creste cu 8%, iar cea de-a doua la 1 octombrie cand acesta va urca cu doua procente.

Potrivit unui raport ANRE, in 2013 trebuie stabilite investitiile necesare in sectorul energetic pentru o serie de obiective specifice. Este vorba despre acceptarea, de catre Romania, a implementarii contorizarii inteligente la 80% din consumatori pana in 2020. In acest context, fiecare operator de distributie trebuie sa detina un plan concret de implementare construit pe baza unor studii individuale privind instalarea contuarelor inteligente si efectele financiare asupra planurilor de investitii.

De asemenea, Romania trebuie sa dezvolte retelele de distributie pentru a putea fi posibila conectarea de capacitati de regenerabile suficiente, astfel incat sa poata sa acopere cota de 38% din productia de energie electrica pana in 2020.

Obiectivele stabilite vizeaza si reducerea consumului propriu tehnologic prin retele pana cel putin la limita de 9% din energia intrata in conturul comercial de distributie, cresterea calitatii serviciului de distributie, evaluarea conditiilor de conectare a micilor producatori in resurse regenerabile si in cogenerare, reevaluarea costurilor de exploatare in contextul investitiilor mentionate pe noua perioada de reglementare sau pentru o perioada de pana la 10 ani.

Totodata, potrivit unui ordin ANRE din 2010, incepand cu aprilie 2013, ar trebui sa intre in vigoare tarifele aferente activitatii de inmagazinare subterana ce urmeaza a fi desfasurata de operatorii licentiati SNGN Romgaz prin sucursala Ploiesti si de SC DepoMures SA, in al doilea an de reglementare, aprilie 2013 – martie 2014.

Conform sursei citate, in conformitate cu prevederile memorandumului aprobat de Guvern privind eliminarea preturilor reglementate la consumatorii finali, in anul 2013, vor trebui parcurse etape ce vizeaza renuntarea totala la reglementarea tarifelor pentru consumatorii non-casnici pana la sfarsitul anului, proces ce urmeaza a fi efectuat in patru etape si cresterea cu 20% a procesului de achizitie a energiei din piata concurentiala pentru consumatorii casnici, proces ce urmeaza a fi efectuat in doua etape.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *