Pretul petrolului spre 100 dolari barilul

Cresterea cererii de petrol in tari producatoare ca Venezuela si Iranul favorizeaza explozia pretului titeiului, care ar putea ajunge in maxim un an la 100 de dolari barilul, arata un studiu dat publicitatii, ieri, de Canadian Imperial Bank of Commerce (CIBC).

Bezina la 20-80 centi galonul

Conform studiului realizat de institutia canadiana, oferta insuficienta de titei la nivel mondial este accentuata de diminuarea exporturilor tarilor in curs de dezvoltare care sunt, de asemenea, mari producatoare de petrol.

Aceste state, care nu sunt membre ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, prefera sa satisfaca mai ales cererea de petrol de pe piata interna. Iar diminuarea ofertei nu pare sa fie depasita prin gasirea unor noi surse de aprovizionare sau prin majorarea pretului, factori care in mod normal tempereaza cererea, este de parere economistul-sef al CIBC.

“Dintr-o data, marile tari producatoare au devenit consumatori importanti”, comenteaza el. “N-avem decat sa examinam preturile pentru a intelege ce se intampla”, spune analistul economic facand aluzie la Venezuela, Iran si ale state din Orientul Mijlociu unde benzina se vinde cu 20-80 de centi galonul, cu mult sub nivelul mondial. In opinia sa, acest combustibil la pret redus favorizeaza cresterea cererii interne intr-un ritm dintre cele mai ridicate pe plan international.

Citeste articolul Pretul petrolului spre 100 dolari barilul integral in BaniiNostri.ro

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente