Irigatiile anuleaza efectul de sera

0
515

Marile ferme agricole stropite artificial actioneaza precum niste racitoare naturale

Daca in zonele urbane, racirea atmosferei se face prin amplasarea unor fantani arteziene in punctele fierbinti ale orasului, in agricultura, marile suprafete irigate absorb caldura soarelui si diminueaza efectul de sera.

Cercetatorii americani au gasit explicatia climei ideale din California: irigatiile. In acest stat, situat aproape in zona desertica a Statelor Unite, iarna este cald si vara e racoare, adica exact asa cum le place oamenilor. Pornind de la acesta constatare, meteorologii au incercat sa dezlege misterul climei ideale. Prin masurarea din satelit a temperaturilor din stratul superior al atmosferei si comparand rezultatele cu cele inregistrate la sol, cercetatorii au remarcat ca anumite zone ale Americii isi schimba indicele termic exact atunci cand caldura ar trebui sa devina insuportabila, adica vara.

Dupa ce au studiat ani de zile directia curentilor de aer, cantitatile de precipitatii si schimbarile de presiune, meterologii au ajuns la concluzia ca, dincolo de toate acestea, irigatiile sunt, de fapt, factorul hotarator. Atat in California, cat si in alte state aflate in centrul continentului american, oriunde existau suprafete agricole intinse puternic irigate, clima in zona respectiva era mai mult decat suportabila pe timpul verii. California, de pilda, este cel mai irigat stat american, pompele destinate agriculturii furnizand culturilor milioane de hectolitri in fiecare vara. Ca atare, intreaga zona locuita are o clima mediteraneeana, foarte placuta, mult diferita de zonele lipsite de plantatii agricole.

Amenajari vechi de un secol Cautand in arhivele meteo din California, oamenii de stiinta au gasit cea mai buna dovada: in fiecare localitate in care s-au introdus irigatiile, temperaturile in timpul verii au scazut cu 4-5 grade, fata de cele anterior masurate.

Citeste articolul Irigatiile anuleaza efectul de sera integral in Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.