Sanatatea Dunarii, la control

18 oameni de stiinta din opt tari au plecat intr-o expeditie, cu scopul de a verifica “starea de sanatate” a fluviului

Un grup de specialisti europeni au plecat, la bordul a trei vapoare, din sudul Bavariei, urmand sa ajunga in Delta, la punctul in care Dunarea se varsa in Marea Neagra. Misiunea lor dureaza sase saptamani, iar la sfarsitul acesteia va fi redactat un raport cu rezultatele verificarilor.

Acest proiect a fost lansat la initiativa Comisiei Internationale pentru Protectia Dunarii (IKSD), cu sediul la Viena. Documentul final, ce va contine concluziile celor 18 specialisti, va fi trimis fiecarui stat riveran al batranului fluviu. Timp de sase saptamani, vor fi studiate calitatea apei, substantele prezente, sedimentele, flora si fauna “Dunarii albastre”, pe parcursul a 2.375 de kilometri.

Prelevarile de mostre se vor face in 95 de puncte ale fluviului, dar si ale unor afluenti, pe teritoriul a 11 tari. “Cooperarea pe Dunare este un exemplu cunoscut dincolo de granitele europene. Ea atesta ca raritatea resurselor de apa nu conduce neaparat la conflicte, ci, dimpotriva, constituie un motor pentru colaborare”, a declarat, cu ocazia debutului misiunii, secretarul de stat german al Mediului, Astrid Klug. Cele trei vapoare au plecat, initial, in amonte, catre Kelheim (Bavaria), pentru a efectua o prima prelevare, apoi au coborat din nou pe fluviu.

Citeste articolul Sanatatea Dunarii, la control integral in Adevarul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente