Energia captata de un sistem solar este gratuita, capacitatea de preluare a radiatiei solare fiind de 95 la suta
Folosirea surselor de energie regenerabila se face, in Romania, deocamdata, cu oarecare timiditate,
in timp ce, in Europa, sistemele solare au trecut de la etapa de moft ecologic la cea de necesitate stringenta. Avantajele acestei forme de energie regenerabila sunt multiple, asigurandu-se alternativ sau integral necesitatile de apa calda ce pot contribui si la furnizarea de agent termic pentru incalzirea caselor, vilelor si hotelurilor.
Singura sursa de energie care nu se va diminua in viitorul apropiat este cea venita de la Soare. Durata de viata a astrului solar este de cinci miliarde de ani, drept pentru care, pe scara noastra a timpului, el reprezinta o energie inepuizabila.
Energia solara este utilizata in special pentru producerea apei calde menajere in locuintele individuale, dar si pentru a produce curent pentru necesitati limitate, in conditii extreme (pentru sateliti, de pilda).
Daca am exploata la maximum intregul potential solar din tara noastra, am putea substitui prin aceasta forma de energie aproximativ 50 la suta din volumul de apa calda menajera sau 15 la suta din cota de energie termica pentru incalzirea curenta.
Romania a fost prima tara din Estul Europei care a aderat la Parteneriatul pentru Energie Regenerabila si Eficienta Energiei. Potentialul Romaniei in domeniul producerii de energie verde este 12 la suta energie solara, iar zonele cu acest potential sunt in Delta Dunarii, in Dobrogea si Campia de Sud.
Citeste articolul Panourile solare sunt o sursa inepuizabila de energie integral in Adevarul