Cu ocazia Zilei Mondiale a Bolii Parkinson, marcata anual pe 11 aprilie, Asociatia Europeana de Parkinson trage un semnal de alarma cu privire la incidenta cazurilor de boala in viitor. Ultimele date arata ca la nivel european sunt in prezent 1.2 milioane de pacienti cu Parkinson si numarul acestora se va dubla pana in 2030.
In Romania, datele Asociatiei Romane AntiParkinson, releva ca sunt tratati peste 70.000 de bolnavi cu Parkinson, dar exista un numar mult mai mare de pacienti care sufera de aceasta afectiune, dar care inca nu au fost diagnosticati. Din cauza lipsei dotarilor si a personalului medical necesar, de cele mai multe ori diagnosticarea bolii Parkinson in Romania se face atunci cand pacientul se afla deja intr-un stadiu avansat de boala. O alta cauza este lipsa de informare a pacientilor care, adesea confunda sau chiar ignora simptomele specifice bolii Parkinson.
Impactul economic al acestei boli este major, mai ales daca este diagnosticata intr-un stadiu avansat. In Romania, tratamentul unui pacient consta fie in terapii medicamentoase care pot depasi suma de 3000 lei lunar, fie in operatii care le pot imbunatati considerabil calitatea vietii, dar al caror pret variaza intre 30.000 – 80.000 lei. Din cauza lipsei fondurilor, multi dintre pacientii care au indicatii terapeutice pentru operatie sunt trecuti pe liste de asteptare, timp in care boala avanseaza si astfel scade dramatic capacitatea motorie si cognitiva a acestora. Acestor sume pe care le plateste statul roman li se adauga costurile cauzate de imposibilitatea bolnavilor de a mai lucra si sumele alocate ingrijitorilor acestora. La nivel european costul anual total, care cumuleaza cheltuielile medicale si sociale, este estimat la 13,9 miliarde Euro.
„Tratamentele disponibile astazi sunt rezultatele cercetarilor stiintifice aprofundate din ultimii ani, care se continua astazi deoarece sanatatea mintala este o prioritate la nivel global. Conform ultimului raport PhRma, in prezent, peste 30 de medicamente destinate bolii Parkinson si peste 600 de medicamente destinate bolilor neurologice se afla in cercetare si dezvoltare”, declara Dan Zaharescu, Director Executiv Adjunct, Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).
Boala Parkinson este o boala degenerativa, invalidanta, ale carei cauze inca nu sunt cunoscute, iar semnele si simptomele sunt progresive si adesea nespecifice, ceea ce o face dificil de diagnosticat. Tratamentele actuale, care sunt destinate atat fazelor incipiente ale bolii cat si stadiilor avansate, ajuta la ameliorarea simptomelor si la incetinirea progresului bolii, dar nu duc la vindecarea acesteia.
Parkinson este a doua cea mai intalnita boala neurodegenerativa ca frecventa, dupa Alzheimer. Simptomele cele mai frecvente sunt tremorul de repaos la nivelul membrelor, rigiditatea musculara si bradikinezie (scaderea vitezei de realizare a miscarilor spontane si a amplitudinii miscarilor). Majoritatea cazurilor se inregistreaza la pacienti care depasesc 55 de ani, dar 1 din 20 manifesta simptome inainte de varsta de 40 de ani.