Primaria Timisoarei va demara in perioada urmatoare proiectul care prevede realizarea unui incinerator de deseuri si care are ca finalitate producerea caldurii in mod ecologic. Anuntul a fost facut chiar de primarul Nicolae Robu.
Conform acestuia, dupa ce investitia a fost amanata un an, din cauza unei reclamatii depuse de unul dintre participantii la licitatia din cadrul proiectului, ‘lucrurile s-au limpezit’, dupa ce Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor a respins contestatia respectiva. Valoarea proiectului este de 75 de milioane de euro cu TVA inclus, iar municipalitatea are sansa de a i se rambursa 15 milioane de euro de catre guvern.
“Finantarea este asigurata de castigatorul licitatiei, urmand ca, in termen de 20 de ani, primaria sa-i plateasca acestuia rate. Dupa doi ani, se poate trece pe productie efectiva; deseurile vor fi sortate si compostate, iar ulterior folosite drept combustibil. Va rezulta energie electrica, pe care o vom debita pe piata nationala si vom incasa bani, dar va rezulta si agent termic, in regim de cogenerare”, a explicat Nicolae Robu.
Societatea IRE, infiintata pentru a realiza si gestiona acest incinerator, va avea drept actionar majoritar Primaria Municipiului Timisoara si societatea Colterm, care vor detine impreuna 70% din actiuni. Ca actionar minoritar, cu 30%, va fi societatea Raroma (o firma elvetiana inregistrata in Germania). Profitul obtinut din vanzarea de energie electrica si agentul termic, in cadrul procesului tehnologic, va contribui la reducerea pretului gigacaloriei si, dupa cum sustine municipalitatea, la o reducere cu 25% a facturilor populatiei.
Dupa finalizarea proiectului (24 de luni, din care 6 luni sunt pentru proiect si 18 luni pentru executie), se va trece la constructia efectiva a incineratorului, iar edilul-sef promite o scadere cu 25% a facturilor la incalzire din prima luna de productie, in conditiile in care pretul gazului si al carbunelui nu va creste semnificativ.