Gazprom intentioneaza sa construiasca un oleoduct si un depozit de combustibili la 50 km de Timisoara

0
469
Studiu GE:
Studiu GE: "Până în 2025, consumul de gaze va creşte cu peste o treime faţă de nivelul actual"
Gazprom intentioneaza sa construiasca un oleoduct si un depozit de combustibili la 50 km de Timisoara
Gazprom intentioneaza sa construiasca un oleoduct si un depozit de combustibili la 50 km de Timisoara

Locuitorii din Banloc, Livezile si Partos, de la aproximativ 50 de kilometri de Timisoara, au aflat ca gigantul petrolier rus Gazprom intentioneaza sa construiasca in zona lor un oleoduct si un depozit de combustibili.

Deocandata, reprezentantii Gazprom nu discuta la modul oficial despre acest subiect, dar mai multe ONG-uri pentru protectia mediului au intrat pe fir si s-au alarmat, pe motiv ca acolo se afla o rezervatie naturala protejata. Acesta se afla chiar pe lista siturilor Natura 2000.

„In zonele care fac parte din situl Natura 2000 se protejeaza fauna, flora, habitatele, dupa directivele Uniunii Europene. In Romania sunt aproape 1.000 de zone Natura 2000. Sunt permise activitati traditionale, turism soft, ecologic, si altele care tin de ocrotirea zonei verzi. Acestea sunt mici laboratoare. Conform legistalatiei, orice investitor este obligat sa faca un studiu asupra mediului, care sunt autorizate de Ministerul Mediului. Acordul de Mediu se da foarte greu, dar in acelasi timp au fost cazuri in care s-au dat si usor, vedeti gazele de sist”, ne-a declarat Virgil Munteanu, specialist in mediu si fost guvernator al Deltei Dunarii in perioada 2004-2008.

Nelinistiti sunt si cei de la Manastirea Partos, care, de asemenea, sustin ca au auzit despre intentia celor de la Gazprom de a veni in zona lor.

Titu Bojin, presedintele CJT, ne-a declarat ca nu a fost depus inca niciun proiect al celor de la Gazprom, care sa vizeze constructia de depozit in zona Banloc-Partos.

Gazprom Neft, divizia petroliera a gigantului rus, si cei ai NIS, subsidiara lor din Serbia, aveau intentia sa construiasca pe platforma Solventul din Timisoara mai multe depozite de titei si gaz, de unde urmau sa fie alimentate statii de benzina din Romania si Serbia.

Au inceput sa rasara benzinariile Gazprom

Gazprom a si inceput sa deschida in zona de Vest benzinarii pe banda rulanta. Primul a fost la intrarea pe Autostrada Arad-Timisoara, a urmat o statie la intrarea in Timisoara, pe Calea Aradului, iar in acest moment mai sunt in constructie si altele pompe, printre care una foarte aproape de Aeroportul International „Traian Vuia”.

Valoarea proiectului de la Solventul era, in 2011, de aproximativ 20 de milioane de euro, insa totul a fost sistat din cauza litigiilor si proceselor intre Valkiria, proprietara terenului, si mai multe societati comerciale care s-au ocupat de taierea fierului vechi.

Deocamdata totul a ramas in “stand-by”, insa rusii s-au apucat sa caute solutii alternative. Ei au fost interesati si de vechea conducta care lega Timisoara de Pancevo, prin combinatul Solventul.

Gazprom vrea sa investeasca pana in 2015 cateva sute de milioane de euro in Romania. Acest lucru a fost anuntat chiar in 2011, cand reprezentantii Gazprom s-au intalnit cu premieul de atunci, Emil Boc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.