Primarii vor sa construiasca!

Ieri, in Sala Brancusi a Palatului Parlamentului, reprezentanti ai ministerelor, autoritatilor locale si ai societatii civile au dezbatut doua ordonante controversate. Vedetele intalnirii, OUG 27/2008 si OUG 114/2007 au fost intoarse pe toate partile si introduse in criza noastra cea de toate zilele.
constructii pe spatii verzi
Cele doua ordonante reglementeaza foarte clar modul in care se va construi de acum inainte in Romania: fara constructii pe zonele verzi si fara derogari de la caracteristicile zonei. Ani de zile am pierdut zeci de hectare de verdeata si am ridicat turnuri langa cladiri protejate de lege. Bucurestiul a devenit un oras sufocat de betoane si nici in tara lucrurile nu arata mai bine. Acestea fiind datele, dezbaterea de ieri a impartit rapid adunarea in doua tabere: primarii versus societatea civila si organizatiile de mediu. Cei dintai au cerut amanarea celor doua ordonante motivand ca prevederile lor sunt excesive si ca nu vor face decat sa inceteze dezvoltarea oraselor. Au vorbit despre tensiunile politice si despre nevoia de „publicitate” a unor partide atunci cand au promovat Ordonanta 114/2007, cea care interzice schimbarea destinatiei terenurilor. Investitiile pe vreme de criza au fost calcaiul lui Ahile al dezbaterii, investitii incetinite in viziunea edililor de buclucasele ordonante. Serban Sturdza, presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania le-a vorbit in schimb despre rationalizarea in vremuri vitrege si despre faptul ca amanarea ordonantelor nu va face decat sa prelungeasca boala urbanistica a tarii.

MOFTURILE EDILILOR
Radu Mazare, primarul Constantei, a venit la dezbatere cu un grup numeros de sustinatori. „Din cauza prevederilor celor doua OUG, care sunt de-a dreptul tampite, eu nu mai pot sa fac parcari, sa largesc un drum sau sa ridic blocurile pentru tineri care trebuie sa aiba 20 de etaje. Prevederile acestora au ridicat birocratia la extrem si eu nu mai pot da autorizatii nici pentru mansarde”, a precizat Mazare. Din celalalt colt al tarii, dar si al orientarilor politice, edilul Aradului, Ghoerghe Falca, un puternic opozant al ordonantelor, a afirmat ca se simte ignorat pentru ca nu a fost consultat inainte de conceperea acestora. Falca a precizat ca nu primarii sunt de vina pentru proiectele controversate si ca, data fiind majoritatea parlamentara de care dispun, ar trebui sa elaboreze o alta lege la care primarii sa fie parteneri egali. „Proiectele le realizeaza arhitectii si nu primarii. Sotia mea e arhitect”, a precizat Falca. Gluma nu a fost insa gustata de audienta. Ca o pata de culoare in protestul general al edililor, Gheorghe Patrascu, arhitectul-sef al Capitalei, a precizat ca Ordonanta 114 are prevederi excesive, dar ca ar trebui adoptata cu unele derogari pentru utilitatile publice. In final, dupa o dezbatere agitata, in care primarul Aradului s-a aprins ardeleneste la orice remarca ce il privea sau nu, au urmat si pledoariile organizatiilor de mediu. Acestia au strans semnaturi ce arata cat de dezamagiti sunt oamenii de calitatea vietii. Au vorbit despre numarul mare al celor care mor de cancer din cauza poluarii ingrijoratoare. Ong-istii au cerut primarilor sa se gandesca la calitatea vietii locuitorilor. „In Romania, un singur oras are 26 de metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor. Acesta este Botosaniul. In rest, suntem sub normele Uniunii Europene. 66% dintre cei chestionati au declarat ca sunt afectati de constructiile pe spatiile verzi”, a precizat Liana Buzea, presedintele Ecoassist.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *