Tu ce faci de Ora Pamantului?

Europarlamentarul roman Daciana Sarbu, membru al Comisiei de Mediu, Sanatate Publica si Siguranta Alimentara din PE, ne-a declarat ca trebuie sa profitam de orice ocazie pentru a ne implica in protejarea Pamantului.
daciana sarbu
Avand in vedere experienta de europarlamentar in implicarea de actiuni de mediu, cum vedeti evenimentul Earth Hour?

In viziunea mea, nu experienta de europarlamentar ma ajuta in promovarea acestui eveniment, ci experienta de cetatean implicat. „Vechimea” pe care am castigat-o in actiunile de mediu, colaborarea cu ONG-urile de profil ecologist, munca de voluntariat – toate acestea imi folosesc acum pentru a convinge pe cat mai multi sa adopte ideea Earth Hour. Mesajul central pe care il transmite evenimentul acesta nu e forta deciziei politice, cat forta deciziei cetatenesti. Adica a fiecaruia dintre noi. „Intrerupatorul iti este la indemana. Rezultatele vor veni”. Earth Hour este un proiect care nu cere eforturi majore. Implicarea este foarte simpla, iar rezultatele sunt avantajoase, atat pentru binele mediului, cat si pentru reducerea valorii facturilor la curent. In acest caz, protejarea mediului nu cere bani cheltuiti de oameni, ci bani economisiti de si pentru ei. Vedem destul de clar ca politicile de mediu se adopta greu si se aplica si mai greu. Romania se afla in urma ritmului european, iar actuala criza va incetini si mai mult acest proces atat de necesar. Important e cum ne adaptam, ce cai de actiune gasim pentru a nu abandona lupta. Si daca nu avem suficiente resurse pentru a investi in proiecte de mediu, putem macar sa ne implicam prin gesturi simple, care, adunate, ajung sa conteze. Anul trecut, mai mult de 50 de milioane de oameni din 35 de tari au petrecut aceasta ora fara lumina venita de la un bec. Sunt sigura ca multi dintre ei si-au amintit si a doua zi sa foloseasca mai putin curent electric, si astfel economisirea a devenit un obicei, care a venit prin vointa individuala si nu in urma unei hotarari politice.

Ce veti face de Earth Hour?

In primul rand, pana atunci imi voi convinge cat mai multi cunoscuti sa inchida lumina macar timp de o ora. Iar la 28 martie, seara, voi fi in Piata Constitutiei, unde, impreuna cu voluntarii pe care ii asteptam alaturi de noi, vom crea o atmosfera extraordinara cu ajutorul lumanarilor. Cred ca va fi si un moment nostalgic – ne vom aminti de orele din copilarie, cand ne pregateam lectiile la lumina oferita de lumanari. Atunci, faptul ca nu puteam folosi becul era o dezamagire imensa, fiindca venea dintr-un neajuns, dintr-o incapacitate a celor care conduceau de a le oferi oamenilor o forma elementara de confort. Acum, acelasi gest e voluntar, militeaza impotriva excesului, are un sens si un mesaj important.

Cum veti milita, dupa incheierea campaniei, pentru transmiterea mesajului Earth Hour?

Asa cum am militat si pana acum ca sa transmit mesajul ecologist in Romania – prin actiuni personale sau sprijinind demersurile organizatiilor de mediu cu care colaborez de atata timp. Inca nu vorbim, in acesti termeni, despre o „criza a mediului”. Dar asta nu inseamna ca ea nu se contureaza sau ca nu ne va afecta cat se poate de curand. Important e sa atragem cat mai multi oameni in lupta impotriva efectelor sale.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *