Primarul din Berevoiesti si fostul sef al Ocolului Silvic au instrainat ilegal padurea statului

Primarul din Berevoiesti si fostul sef al Ocolului Silvic au instrainat ilegal padurea statului

Instantele de judecata amana verdictul – Fanel Proca a facut cam tot ce a vrut cu padurea
statului, localnicii poreclindu-l „Toaca”
Cei care au instrumentat improprietaririle ilegale din zona montana a comunei Berevoiesti sunt inca liberi, desi pe numele lor exista in cercetare la DNA, dar si in justitie, dosare grele. Printre beneneficiarii acestor improprie-tariri se afla, se pare, chiar si senatorul liberal Mircea Diaconu. Prefectul Davidescu condamna taraganarea luarii unei decizii impotriva celor responsabili pentru instrainarea a peste 2000 de hectare din padurile statului, propunandu-si anul acesta sa duca la bun sfarsit actiunile din instanta indreptate impotriva lor.
Fostul sef al OS Aninoasa a exploatat padurile „clientilor” sai
Fostul sef al Ocolului Silvic Aninoasa, Viorel Dode, are la DNA un dosar stufos, care cuprinde multe actiuni infaptuite de-a lungul anilor. Dode a fost suspendat din functie in urma cu un an, fiind si dat in judecata de catre noua conducere a Directiei Silvice Pitesti. In calitatea pe care o avea, Dode a predat catre mai multe comisii de fond funciar procesele verbale de punere in posesie pentru suprafete de teren care faceau parte din padurile istorice ale statului, incalcand flagrant legile funciare. De exemplu, Alina Hubert a primit castig de cauza de la Judecatoria Campulung pentru a i se reconstitui dreptul de proprietate pentru o suprafata de 66,5 hectare de padure pe vechiul amplasament, situat pe raza localitatii Vladesti. Ocolul Silvic Aninoasa a predat suprafata respectiva comisiei de fond funciar Vladesti, insa Alina Hubert a refuzat amplasamentul desi il ceruse in instanta si a cerut sa fie improprietarita pe raza localitatii Berevoiesti. Fostul sef al Ocolului Silvic Aninoasa, Viorel Dode, a fost de acord ca femeia sa primeasca cele 66,5 hectare la Berevoiesti chiar in padurea statului, existenta inca de pe vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, cu o vechime de peste 160 de ani. Dode nu avea voie sa-i dea respectiva padure femeii, ci trebuia sa astepte ca aceasta sa dea in judecata din nou comisia locala de fond funciar si sa ceara expres padure la Berevoiesti. Ulterior improprietaririi Alinei Hubert, respectiva padure a inceput sa fie exploatata. Din dispozitia lui Dode s-au marcat pana la finele lui 2008 un volum de aproximativ 4.000 de metri cubi de material lemnos, intocmindu-se trei acte de punere in valoare si contracte de exploatare a masei lemnoase cu SC Crinex Ret SRL, valorificarea lemnului facandu-se prin SC Analia Forest 2007 SRL, societate in care figura ca asociat si soacra inginerului Viorel Dode, cu o participatie de 50%.
Primarul Proca a dat 50 ha de padure verisoarei sale
Verisoara primarului Fanel Proca din Berevoiesti, Mihaela Popa, a primit o suprafata de peste 50 de hectare, fara sa se mentioneze daca este vorba de teren agricol sau padure. Comisia Locala Berevoiesti a inscris suprafata astfel validata in anexa 37 ca fond forestier, insa anexa nu a fost semnata de Ocolul Silvic Aninoasa. Desi protocolul de punere la dispozitie a terenului si procesul verbal de punere in posesie nu se gasesc la Ocol, s-au intocmit totusi trei acte de punere in valoare a padurii, masa lemnoasa fiind exploatata de firma primarului comunei Berevoiesti, Fanel Proca.
Senatorul Mircea Diaconu- improprietarit dupa aceeasi „schema”
In virtutea functiei, fostul sef al Ocolului Silvic Aninoasa era obligat sa sesizeze conducerea Directiei Silvice Arges asupra celor doua situatii prezentate, lucru pe care nu l-a facut. Legaturile cu sfera politicului merg insa mult mai departe, pe „filiera” primarului din Berevoiesti. Cum Fanel Proca era din PNL, la fel ca seful DS Pitesti de la acea vreme, a facut cam tot ce a vrut cu padurea statului, localnicii poreclindu-l „Toaca”. In acest context a ajuns, se pare, sa detina o suprafata considerabila de padure in zona si senatorul PNL Mircea Diaconu, de fel din Vladesti. Actele de validare au fost facute insa pe numele tatalui sau, Alexandru.
Davidescu: „Procesele trebuiau sa se termine in trei luni”
Institutia Prefectului a initiat in urma cu un an si jumatate cinci procese pentru anularea unor titluri de proprietate pentru aproximativ 2000 de hectare de padure din Berevoiesti si Balilesti. Actiunile in instanta au fost incepute de catre fostul prefect, Marcel Proca, la propunerea actualului prefect- pe vremea aceea sef al Directiei Silvice Pitesti. Gheorghe Davidescu spune ca, desi ar fi trebuit sa se termine repede, procesele stagneaza din cauza unor expertize care intarzie: „Aceste procese sunt atat de simple in forma si continut incat se puteau termina in trei luni. Unde nu vom fi de acord cu expertizele vom cere o contraexpertiza.” Davidescu spune ca exista experti care incaseaza, la negru, in schimbul „aranjarii” expertizelor in favoarea uneia dintre parti chiar si de zece ori comisionul legal. In ciuda acestui lucru insa, prefectul este decis sa anuleze tiltlurile de proprietate pentru cele 2000 de hectare de padure care au apartinut dintotdeauna statului, dar care, din cauza unor ilegalitati comise de fostul sef al OS Aninoasa, dar si de catre primarul din Berevoiesti, au ajuns in proprietate privata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *