Primele urmari ale dezastrului ecologic din Cheile Garlistei: tone de pamant adus de ape peste garlisteni

Primele urmari ale dezastrului ecologic din Cheile Garlistei: tone de pamant adus de ape peste garlisteni
Primele urmari ale dezastrului ecologic din Cheile Garlistei: tone de pamant adus de ape peste garlisteni
Primele urmari ale dezastrului ecologic din Cheile Garlistei: tone de pamant adus de ape peste garlisteni

Nepasarea autoritatilor distruge lumea mirifica din zona de vecinatate a rezervatiei naturale Garliste.

In perioada iunie – august 2014 Grupul Ecologic de Colaborare Nera, organizatie nonguvernamentala, apolitica si nonprofit (detalii pe www.gecnera.ro), a monitorizat in teren taierile de arbori din zona rezervatiei naturale Garliste situata in interiorul Parcului National Semenic Cheile – Carasului.

Cu aceasta ocazie s-a constat ca, desi partida de taiere a fost autorizata, operatorul care a exploatat masa lemnoasa nu a respectat Codul Silvic sub aspectul conservarii peisajului, a cailor de acces dinspre localitatea Garliste spre zona de taiere si a stabilitatii solului din zona de taiere.

In acest context mirifica zona a inceputului traseului turistic Cheile Garlistei a fost complet ravasita iar destabilizarea solului din zona de taiere a facut ca ploile din luna iulie a acestui an sa spele cantitati mari de pamant si sa-l transporte peste pasunile, gradinile si in gospodariile cetatenilor din satul Garliste.

Exploatarea masei lemnoase nu a respectat nici Legea Ariilor Naturale protejate, taierile facandu-se in zona de vecinatate a PN Semenic – Cheile Carasului. In acest context operatorul avea obligatia sa anunte si sa ceara acordul Primariei Goruia. Conform informatiilor furnizate de Primaria Goruia acest acord a fost cerut mult mai tarziu in urma protestelor cetatenilor din Garliste.

GEC Nera apreciaza ca este posibil ca taieri de arbori sa se fi facut si in interiorul rezervatiei. Pozitia actuala a bornelor de delimitare a PN Semenic-Cheile Carasului, sau lipsa unora, nu ofera garantia ca limita in teren a parcului este marcata in conformitate cu hartile de amenajament silvic. In acest context, s-au solicitat in baza Legii 544/2001 atat Directiei Silvice Caras – Severin, care este si administratorul terenului in cauza, cat si Institutului de Cercetari si Amenajari Silvice Bucuresti (ICAS), coordonatele geodezice ale bornelor de delimitare a Parcului pentru ca GEC Nera sa poata face cu GPS-ul in teren propria identificare a limitei Parcului.

DS Caras – Severin a informat GEC Nera ca nu are asemenea coordonate iar ICAS a refuzat sa furnizeze coordonatele.

Intre timp Directia Silvica Caras – Severin, Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare Timisoara, Garda de Mediu; care ar fi putut opri la timp dezastrul din padurea Garlistei, se orienteaza in teren dupa frunzele copacilor.

Altfel nu se explica reactia intarziata a acestor autoritati, de a amenda cu o amenda simbolica pe operatorul care a taiat anapoda la Garliste, doar dupa ce GEC Nera a transmis presei imaginile cu dezastrul ecologic.
GEC Nera

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *