Decalogul luptei impotriva schimbarilor climatice” a inceput cu un concurs de biciclete si un concert al formatiei Voltaj

Negocieri-maraton la Lima privind incalzirea globala pentru un acord la Paris în 2015
Decalogul luptei impotriva schimbarilor climatice” a inceput cu un concurs de biciclete si un concert al formatiei Voltaj
Decalogul luptei impotriva schimbarilor climatice” a inceput cu un concurs de biciclete si un concert al formatiei Voltaj

Campania ,,Redu amprenta de carbon – decalogul luptei impotriva schimbarilor climatice” a inceput cu un concurs de biciclete si un concert al formatiei Voltaj

Incalzirea globala si efectele pe care le produce reprezinta una dintre cele mai mari amenintari asupra mediului inconjurator, de aceea tot mai mult masurile de prevenire a schimbarilor climatice constituie o preocupare de actualitate la nivel global.

Din acest motiv, Ambasada Republicii Federale Germania si Asociatia Environ au lansat campania  ,,Redu amprenta de carbon – Decalogul luptei impotriva schimbarilor climatice”, primul proiect comun privind cresterea gradului de constientizare a populatiei din Romania referitoare la efectele schimbarilor climatice.

Evenimentul de lansare realizat in parteneriat cu Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord a avut loc vineri, 12 septembrie 2014 in Parcul Herastrau in cadrul unei conferinte de presa.

La eveniment au participat Ambasadorul Republicii Federale Germania, Excelenta Sa, Dl. Werner Hans Lauk, Ambasadorul Marii Britanii, Excelenta Sa, Dl. Paul Brummell, reprezentantul special al Ministerului Britanic de Externe pe problematica schimbarilor climatice, Sir David King, Ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Dl. Attilla Korodi si Presedintele Asociatiei Environ, Dl. Andrei Orban. Invitati speciali: membrii trupei Voltaj, ambasadorii de imagine ai campaniei.

Campania ,,Redu amprenta de carbon – decalogul luptei impotriva schimbarilor climatice” se deruleaza in perioada septembrie – decembrie 2014 si are drept obiectiv informarea populatia din Romania in ceea ce priveste cauzele schimbarilor climatice, precum si efectele dezastruoase pe care le provoaca asupra mediului si omului. Totodata, campania incurajeaza un comportament responsabil fata de mediu, la nivel personal astfel incat fiecare cetatean sa devina constient de faptul ca propria sa contributie la reducerea amprentei de carbon rezultate in urma activitatilor cotidiene, este primul si cel mai simplu pas de realizat pentru combaterea schimbarilor climatice.

„Scopul proiectului nostru este sa constientizati propria contributie la schimbarile climatice si posibilitatile fiecaruia de a contribui in viata de zi cu zi la protectia climei. Dorim sa va incurajam la o atitudine responsabila fata de mediul nostru inconjurator, de ex. economisind energie, mergand mai des cu bicicleta in loc de masina si luand in considerare modalitatile de reciclare. Putem avea succes in acest demers doar daca dumneavoastra si noi, daca actionam, cu totii, impreuna, prospectiv, daca tratam resursele sustenabil si contribuim zilnic la protectia climei.”, a subliniat Ambasadorul Germaniei.

Ambasadorul britanic Paul Brummell a declarat: “Marea Britanie si Germania au sarbatorit Climate Diplomacy Day pe data de 9 septembrie in multe parti ale lumii. Ne bucuram ca a ajuns acum la Bucuresti, este o ocazie buna sa aratam ca ne dorim cu totii o planeta mai verde si un mediu mai curat. Ceea ce face fiecare dintre noi acasa sau la birou are un impact asupra mediului. Cu totii putem sa ne reducem amprenta de carbon daca avem un comportament responsabil fata de mediu. Oprind imprimanta la birou peste noapte economisesti energie electrica cat pentru a pregati 30 (treizeci) de cani de ceai. Mai mult, un computer lasat deschis peste noapte creeaza dioxid de carbon (CO2) suficient pentru a umple un double decker!”

Conferinta de presa a fost urmata de un concurs de biciclete in sistem ”treasure hunt”. Dl. Ambasador Werner Hans Lauk, Dl. Ministru Attilla Korodi, Dl. Andrei Orban si solistul formatiei Voltaj, Calin Goia au dat startul, oferind exemplul personal de comportament ecologic.

Concurentii inscrisi in competitie au avut de bifat patru checkpoint-uri (Insula Trandafirilor, Pavilion H, Roata Mare si Roaba de Cultura) si sa gaseasca bratarile de culori diferite aflate la voluntarii proiectului. La final au fost premiati cu kit-uri reparatii biciclete, huse de sa, cani si tricouri. Cei care nu au avut biciclete personale si au dorit sa  participe la concurs au putut inchiria gratuit una din cele 100 de biciclete puse la dispozitie de catre Asociatia Green Revolution.

De asemenea, toti participantii la eveniment au avut ocazia  sa isi exprime sugestiile de reducere a amprentei personale de carbon pe panourile aflate la punctul de inscriere in concurs. Cele mai interesante contributii vor fi preluate pe site-ul oficial al campaniei www.sosclima.ro, precum si pe pagina de facebook, www.facebook.com/climasos.

 

In incheierea evenimentului, trupa Voltaj, imaginea proiectului, a sustinut un concert special.

Pentru proiect este prevazut un buget total de 57.000 de euro, contractul de finantare al proiectului  fiind semnat in data de 5 iunie, cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului de catre Dl. Ambasador Werner Hans Lauk si Dl. Andrei Orban, Presedintele Asociatiei Environ.. Mesajul campaniei va fi comunicat prin intermediul site-ului dedicat proiectului,www.sosclima.ro, precum si pe retelele de socializare (Facebook, Youtube), unde vor fi accesibile informatii despre politicile privind schimbarile climatice, cauze, efecte si masuri de combatere ale acestora, sfaturi, explicatii si exemple de bune practici privind reducerea impactului incalzirii globale, dar si o aplicatie de masurare a amprentei personale de carbon.

Campania va avea de asemenea o componenta ce se adreseaza direct elevilor si profesorilor din scoli si licee, care vor primi brosura ,,Decalogul luptei impotriva schimbarilor climatice” in format tiparit si pe care o pot folosi drept material didactic in cadrul orelor de educatie ecologica. Brosurile vor fi distribuite gratuit in aproape 700 de unitati de invatamant din intreaga tara, partenere ale Asociatiei Environ in cadrul altui proiect de informare si constientizare pe teme de protectie a mediului. Toti cei interesati pot descarca varianta online a brosurii de pe pagina web a campaniei,www.sosclima.ro

La data de 9 septembrie 2014 a avut loc la Berlin prima zi germano-britanico-franceza dedicata protectiei climei. Reprezentante diplomatice din intreaga lume marcheaza data de 9 septembrie prin evenimente care subliniaza importanta eforturilor comune in vederea protectiei climei.

Mai multe informatii despre campanie sunt disponibile pe pagina web www.sosclima.ro, pagina Ambasadei Republicii Federale Germania in Romania, www.bukarest.diplo.de si pagina Asociatiei Environ, www.environ.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *