Programul „Rabla” nu misca piata de tractoare

FACILITATE Suma oferita de stat pentru innoirea parcului de tractoare este considerata prea mica, atat de fermieri, cat si de comerciantii de utilaje agricole

La o prima de casare de 17.000 de lei oferita de stat, numai 500-600 de tractoare ar putea fi inlocuite prin „programul rabla” pentru utilaje agricole, jumatate din cat se astepta guvernul.

Programul „rabla pentru tractoare” porneste cu nemultumiri atat din partea fermierilor, cat si a producatorilor de utilaje. Ionel Catrinoiu, directorul general al Asociatiei Constructorilor de Echipamente si Masini Agricole, sustine ca prima de casare ar trebui sa fie de aproximativ 10.000 de euro, adica de peste doua ori mai mult decat ofera statul acum.

Marcel Cucu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), spune ca programul este discriminatoriu si ca la primele pentru reinnoirea utilajelor ar trebui sa aiba acces si persoanele juridice, nu numai cele fizice cum este acum. Atat Ionel Catrinoiu, cat si Marcel Cucu sustin ca in forma actuala programul nu va fi un succes, pentru ca fermierii nu vor renunta la rablele lor pentru tractoarele noi din cauza ca nu au bani.

Prima acopera 20% dintr-un tractor mediu

Ionel Catrinou arata ca fermierii persoane fizice care ar putea fi interesati de program au suprafete agricole de 50 de hectare, iar un tractor corespunzator in astfel de cazuri are 70 de cai putere si costa 25.000-26.000 de euro. In acest fel, cei 17.000 de lei oferiti de stat reprezinta sub 20% din cost, iar diferenta pe care ar trebui sa o achite fermierul este prea mare. In viziunea reprezentantului producatorilor de tractoare, o prima de casare atractiva ar trebui sa acopere 40% din pretul unui tractor nou.

„Fermierul obisnuit nu este interesat de probleme de mediu”, spune Marcel Cucu, presedintele LAPAR. Iar in lipsa banilor, solutia pentru succesul programului ar fi fost ca la acesta sa aiba acces si persoanele juridice in limita unui plafon. De asemenea, putea fi limitat numarul de tractoare pe care fiecare participant vrea sa-l inlocuiasca.

Castig pentru importatori

In conditiile de acum, sansele de reusita ale programului sunt destul de reduse. Ionel Catrinoiu apreciaza ca pana la finalul anului vor fi schimbate in jur de 500-600 de tractoare, jumatate din cate sunt prevazute in program.

Adrian Petru, directorul de vanzari al firmei Macos & Hall din Timisoara, crede ca programul ar putea avea totusi succes in cazul tractoarelor mici. Firma ofera utilaje de import la preturi cuprinse intre 9.000 de euro si 65.000 de euro. Adrian Petru sustine ca doar tractoarele mici, de 9.000 de euro, ar putea avea succes. Cumparatorul acestor utilaje este, de obicei, fermierul din zona de deal care are o ferma de cel mult 20 de hectare. La campie, suprafata creste, si pentru a efectua muncile agricole sunt necesare tractoare mai mari, dar care costa mai mult.

Peste 1.200 de utilaje schimbate

Ministerul Mediului va lansa din iunie programul rabla si pentru tractoare, 86% din parcul de tractoare avand depasit gradul de uzura. Prin intermediul programului, Ministerul Mediului vrea sa schimbe anul acesta 1.240 de utilaje vechi, prima de casare fiind de 17.000 de lei. Programul se va aplica numai persoanelor fizice, iar acestea detin doar 25% din cele 147.000 de tractoare care alcatuiesc parcul national de tractoarePrima etapa se va desfasura in intervalul 1 iulie – 25 septembrie, iar cea de-a doua, intre 1 octombrie – 5 decembrie. Lista producatorilor sau importatorilor de tractoare, care pot participa la program, va fi publicata pana pe 30 iunie.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *