In cadrul Programului “Fondul ONG”, parte a Mecanismului Financiar al Spatiului Economic European (2009-2014), un buget total de 30 de milioane de euro va fi disponibil pentru finantarea proiectelor societatii civile din Romania.
Obiectivul general al Programului este sprijinireadezvoltarii societatii civile si consolidarea contributiei la justitia sociala, democratie si dezvoltare durabila.
Peste o treime din alocarea bugetara pentru finantarea proiectelor va acoperi domenii esentiale legate de democratie, drepturile omului inclusiv drepturile minoritatilor (etnice, religioase, lingvistice si privind orientarea sexuala), buna guvernare si transparenta, democratie participativa, combaterea rasismului si xenofobiei, antidiscriminare, inegalitati sociale, saracie si excluziune sociala inclusiv in mediul rural, egalitate de gen si violenta de gen.
Un procent de peste 20% din alocarea totala a Programului va fi dedicat furnizarii de servicii sociale si servicii de baza pentru grupurile vulnerabile, in timp ce minim 10% din alocarea totala a Programului va urmari finantarea organizatiilor si activitatilor ce vizeaza copii si tineri. De asemenea, o suma importanta va fi alocata protectiei mediului si schimbarilor climatice.
Programul urmareste o serie de aspecte precum combaterea discursului instigator la ura (hate speech), extremismului si infractiunilor motivate de ura (hate crime), rasismului si xenofobiei, homofobiei, antisemitismului, hartuirii sexuale, violentei impotriva femeilor, traficului de persoane, promovarea toleranteisi intelegerii multiculturale, precum si sprijinirea populatiei de etnie roma.
In cadrul Programului vor fi disponibile fonduri pentru cooperare bilaterala cu scopul de a sprijini cautarea de parteneri pentru proiectele in parteneriat cu tarile donatoare si de a incuraja activitatile de networking si schimb de experienta intre aplicantii din Romania si entitati din statele donatoare (Regatul Norvegiei, Islanda, Principatul Liechtenstein). Acestea urmaresc cresterea cooperarii intre entitati din statele beneficiare si statele donatoare, pentru a imbunatati cunoasterea, intelegerea reciproca si pentru a-si impartasi rezultatele.