Proiect pentru o linie de tramvai ecologic intre Pitesti si Mioveni, cu finantare japoneza

0
872
Cine poluează la Piteşti?
Proiect pentru o linie de tramvai ecologic intre Pitesti si Mioveni, cu finantare japoneza

Proiectul unei linii de tramvai ecologic intre municipiul Pitesti si orasul Mioveni, unde se afla platforma industriala Dacia, ar putea fi finalizat in urmatorii patru ani cu ajutorul fondurilor europene si al unei cofinantari asigurate de o banca japoneza.

Anuntul a fost facut marti de presedintele Consiliului Judetean Arges, Constantin Nicolescu, recent intors dintr-o vizita in Japonia, unde a purtat discutii cu reprezentantii firmei care ar urma sa realizeze proiectul, dar si cu cei ai unor institutii bancare.

„Am facut o deplasare de documentare la firma cu care dezvoltam un studiu de fezabilitate pentru proiectul unui tramvai intre Pitesti si Mioveni. (…) Valoarea proiectului este una semnificativa, asa ca va trebui sa accesam o finantare europeana, dar va fi nevoie si de o finantare bancara cat mai convenabila din punct de vedere al dobanzilor si conditiilor de acordare. Japonezii au o banca cu capital majoritar de stat care asigura astfel de finantari, cu dobanzi foarte mici, cum a fost cea pentru linia Bucuresti – Otopeni. In cazul in care proiectul va fi argumentat serios, putem sa primim o asemenea finantare”, a declarat Nicolescu.

Presedintele CJ Arges a precizat ca pentru realizarea unui astfel de proiect este nevoie de timp, fiind necesari aproape doi ani pentru proiectare si obtinerea finantarii si inca doi ani pentru realizarea efectiva a investitiei. „Modul in care se face acum transportul de persoane intre cele doua orase este destul de criticabil si trebuie sa gasim o solutie moderna si civilizata. Dar nu este un proiect care se face peste noapte, trebuie o abordare realista”, a mai spus Constantin Nicolescu.

Referitor la valoarea investitiei, autoritatile judetene nu au deocamdata o estimare, aceasta urmand sa fie cunoscuta peste sase luni, cand se va finaliza studiul de fezabilitate. Costurile vor depinde si de solutia tehnica ce va fi aleasa, existand mai multe variante constructive pentru un astfel de proiect. Linia de tramvai ar urma sa aiba in jur de 15 kilometri lungime si va asigura inlocuirea actualului sistem de transport de calatori intre Pitesti si Mioveni, cu microbuze. AGERPRES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.