Energia regenerabila atrage strainii in Romania

Fabric? de panouri fotovoltaice, la Giurgiu
In Romania au aparut primele proiecte de producere a energiei din panouri fotovoltaice

A treia editie a Targului pentru Energii Regenerabile si Eficienta Energetica Renexpo South-Eastern Europe are loc in perioada 24-26 noiembrie la Bucuresti. Dintre cei peste 70 de expozanti, o treime reprezinta companii straine din 13 tari, interesate de potentialul surselor regenerabile de energie din Romania.

Potentialul surselor regenerabile de energie a atras ca un magnet nume mari de pe scena productiei de energie. Odata cu ele, spre Romania si-au indreptat atentia si producatorii de tehnologie, consultantii si furnizorii de servicii conexe acestui business. Peste 70 de astfel de companii din 13 tari participa in aceste zile la Targul pentru Energii Regenerabile Renexpo South-Eastern Europe.

BERD vrea sa investeasca alaturi de Iberdrola intr-un parc eolian in Romania
Asociatia Furnizorilor de Energie: Trebuie sa spunem foarte clar ca energia regenerabila este scumpa

Compania spaniola Gamesa, al doilea mare producator la nivel mondial de turbine eoliene, dupa danezii Vestas, vrea sa aduca si in Romania noua turbina de 4 MW, una dintre cele mai mari disponibile pe piata. „Avem toate sansele sa vindem astfel de turbine in Romania, pentru ca piata de aici este abia la inceput”, ne-a declarat Javier Larraneta Nido, sales area manager.

El a aratat ca Romania se afla in categoriile a doua si a treia de interes pentru investitorii in energie eoliana, ceea ce este foarte bine, avand in vedere ca in tarile de prima categorie, precum Spania, piata este deja saturata, iar guvernele nu mai ofera preturi atat de atragatoare.

Alta companie spaniola, Eurener Energia Solar, este in cautarea unui amplasament in jurul Bucurestiului pentru construirea unei fabrici de panouri fotovoltaice. „Directia noastra de dezvoltare este momentan Romania, intrucat este cea mai promitatoare piata emergenta”, spune David Teschendorff, sales manager in cadrul companiei

Si firma germana de transport Schenker se bucura de boomul din acest sector, pentru ca echipamentele sunt masive, iar transportul lor costa chiar si de zece ori mai mult decat unul normal. De asemenea, Global Wind Power, contractor de proiecte, a inceput deja cateva santiere eoliene in Romania. „Din pacate, ne confruntam cu lipsa managerilor de proiect si a inginerilor. Acest business este inca ceva nou”, spune o reprezentanta a companiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *