Ministrul Mediului, Borbely Laszlo, a declarat, joi, ca in acest an consiliile judetene vor primi intre 1,5 si doua milioane de euro ca sa angajeze consultanti care sa pregateasca proiecte „pentru programul de apa, cu tot ce presupune – aductiuni de apa, canalizare, statii de epurare”.
„Avem aceasta meteahna: in dimineata zilei, nu stim ce vom face in dupa-amiaza acelei zile. Din pacate, e o meteahna care ne-a costat. La data cand am aderat la UE, daca eram mai bine pregatiti cu proiectele, acum nu fugeam dupa banii pe care nu i-am absorbit pana in momentul de fata si stiti ca absorbtia este foarte mica”, a spus, intr-o conferinta de presa la Bistrita, ministrul Mediului.
Borbely a declarat ca, la nivelul ministerului pe care il conduce, s-a luat hotararea ca, din bugetul actual, sa se aloce bani pentru consultanta.
„E vorba de consultanta pentru programul de apa, cu tot ce presupune – aductiuni de apa, canalizare, statii de epurare. Prima faza s-a derulat intre 2007 si 2013 si inseamna 3,6 miliarde de euro, dar Romania, pana in 2018, mai are de cheltuit circa 9,5 miliarde de euro. O parte din bani sunt din fonduri europene, o parte din alte surse. Ca sa nu ne trezim, din nou, in 2014 ca nu stim ce avem de facut, o sa aloc, in medie, intre 1,5 si 2 milioane de euro pe judet pentru a-si angaja consultant”, a spus Borbely.
El a spus ca respectivul consultant va trebui sa pregateasca etapa a doua, in care vor fi cuprinse localitatile care au fost omise in prima etapa.
„Consultantul va pregati documentele ca, in 2014, cand apasam pe buton si spunem cati bani avem in perioada respectiva, deja sa fie pregatite documentele, sa stim care vor fi localitatile care vor beneficia de acesti bani si sa poata sa lanseze licitatiile imediat, nu sa mai astepte un an sau doi ani ca sa incheie contractele”, a declarat Borbely.
Ministrul a spus ca in anii 2006-2007 cel care a contractat consultantii a fost Ministerul de Finante si de multe ori s-a intamplat sa existe discutii intre autoritatile locale si consultanti referitoare la responsabilitate.
„Acum, Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara (ADI) va incheia contractul (cu consultantul – n.r.), ea va sti ce e de facut incepand din 2014”, a conchis Borbely.