Nivelul marilor va creste cu circa 1,4 metri pana in anul 2100, in conditiile in care gheata polara se topeste

0
489
Nivelul mărilor va creşte cu circa 1,4 metri până în anul 2100, în condiţiile în care gheaţa polară se topeşte
Nivelul marilor va creste cu circa 1,4 metri pana in anul 2100, in conditiile in care gheata polara se topeste

Nivelul marilor va creste cu circa 1,4 metri pana in anul 2100, in conditiile in care gheata polara se topeste, potrivit unui studiu privind schimbarile climatice in Antarctica, informeaza BBC News online.

Realizat de Scientific Committee on Antarctic Research (SCAR), studiul mentioneaza ca apele calde ale marilor accelereaza topirea ghetei din Antarctica, in conditiile in care gaura de ozon ce contribuise la racirea regiunii si protejarea ei in fata incalzirii globale se inchide treptat. Temperaturile in crestere din Peninsula Antarctica ofera conditii de trai potrivite pentru diverse specii de uscat si maritime.

Raportul, intitulat „Antarctic Climate Change and the Environment”, a fost redactat pe baza contributiilor a 100 de cercetatori din diverse domenii si a fost revizuit de alti 200 de membri ai comunitatii stiintifice.

Directorul executiv al SCAR, Colin Summerhayes, a apreciat ca studiul descrie „catastrofa globala cu care urmeaza sa ne confruntam”. „Temperatura aerului este in crestere, la fel si cea a oceanului, nivelul marilor creste si Soarele pare sa aiba o foarte mica influenta in acest sens”, a spus el.

Raportul SCAR vine la 50 de ani dupa ce Tratatul Antarcticii, acord international care reglementa utilizarea teritoriului peninsulei, a fost supus adoptarii si la o saptamana inainte de summitul pe teme de mediu organizat de Natiunile Unite la Copenhaga.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.