Problemele legate de protectia mediului si de utilizarea resurselor depasesc granitele fizice ale unei tari.
In ultimele 15 luni, Federatia Patronatelor din Regiunea Oltenia (F-PRO), in parteneriat cu Asociatia Primariilor Dunarene din Belene (districtul Pleven, Bulgaria), a implementat proiectul „Impreuna pentru un mediu mai curat – campanie comuna de promovare si constientizare privind protectia si dezvoltarea durabila a mediului in regiunea transfrontaliera Sud-Vest Oltenia (Romania) / Nord-Vest Bulgaria”. Acesta a fost finantat prin progamul PHARE CBC 2005 Romania-Bulgaria. „Valoarea lui s-a ridicat la 78.450 de euro, din care 10% si TVA-ul, contributia noastra”, a declarat Valentin Cristea, presedintele F-PRO.
„Participantii bulgari au venit cu idei noi de proiecte transfrontaliere”
Proiectul a urmarit sa promoveze masurile comune privind protectia mediului, prevenirea inundatiilor si a eroziunii solului in regiunea transfrontaliera, dar si sa constientizeze autoritatile locale si intreprinderile privind riscurile poluarii (apei, aerului si solului) in zonele transfrontaliere si efectele acesteia asupra florei si faunei din regiune. In plus, si-a propus sa gaseasca si cai si metode comune privind utilizarea rationala, durabila a resurselor naturale la nivel transfrontalier. In acest sens, au fost organizate (in Romania si Bulgaria) o caravana de informare si instruire, la care au participat peste 200 de persoane din cele doua tari, si o conferinta comuna. „In urma implementarii proiectului, ca o continuare a sa, participantii bulgari au venit cu idei noi de proiecte transfrontaliere”, a precizat Valentin Cristea.
Mai mult decat atat, rezumatele, concluziile si recomandarile cuprinse in comunicarile stiintifice prezentate vor fi grupate intr-o brosura, in limba engleza, intitulata „Utilizarea durabila a resurselor si protectia mediului in zona transfrontaliera romano-bulgara”.
Sursa: Gazeta de Sud