Proiectul LIFEURSUS – cele mai bune practici pentru conservarea ursului brun

Proiectul LIFEURSUS – cele mai bune practici pentru conservarea ursului brun

 Proiectul LIFEURSUS - cele mai bune practici pentru conservarea ursului brun
Proiectul LIFEURSUS - cele mai bune practici pentru conservarea ursului brun

Ioan Mihai Pop – APM Covasna

Silviu Chiriac – APM Vrancea

Leonardo Berezcky – ACVN Harghita

Radu Mihai Sandu – APM Vrancea

Foto: Ioan Mihai Pop, Silviu Chiriac, Radu Mihai Sandu, Gelu Radu

Incepand cu 15 ianuarie 2010 Agentia pentru Protectia Mediului Vrancea in parteneriat cu Agentia pentru Protectia Mediului Covasna, Agentia pentru Protectia Mediului Harghita, Asociatia pentru Conservarea Diversitatii Biologice – Vrancea, Asociatia pentru Conservarea Valorilor Naturii – Harghita a demarat implementarea unui nou proiect finantat de Comisia Europeana, Directoratul General Mediu prin programul LIFE+ „Cele mai bune practici si actiuni demonstrative pentru conservarea populatiei de Ursus arctos din zona central-estica a Carpatilor Orientali” – LIFE08/NAT/RO/000500 – LIFEURSUS.

Scopul proiectului este asigurarea conservarii celui mai reprezentativ esantion al populatiei de Ursus arctos din Romania, prin implementarea celor mai bune practici si actiuni demonstrative in zona central-estica a Carpatilor Orientali. Obiectivele asumate in cadrul proiectului vizeaza:

  • Mentinerea actualului statut de conservare al populatiei carpatice de urs brun, prin aplicarea in arealul proiectului a celor mai bune practici si activitati demonstrative si promovarea acestora la nivel national.
  • Prevenirea declinului populatiei de urs brun, cauzat de braconaj, habituare si mortalitate juvenila.
  • Prevenirea si reducerea conflictelor dintre urs si localnici.
  • Mentinerea actualului statut de conservare in cele 15 situri Natura 2000 suprapuse arealului proiectului.

In primele 10 luni de implementare a proiectului, calendarul activitatilor a fost respectat, primele rezultate in cadrul proiectului fiind deja vizibile.

Au fost inventariate pagubele provocate de urs in arealul proiectului in perioada 2008-2009 si partial in anul 2010. In urma actiunii de inventariere a fost realizata o cartare a zonelor cu nivel ridicat al valorilor pagubelor, harta ce a fost folosita pentru implementarea unor masuri de protectie. In cadrul proiectului au fost montate, cu scop demonstrativ, 30 garduri electrice. Sistemele au fost montate la 14 stane cu oi, 1 ferma de vaci, 8 culturi agricole, 6 livezi si 1 stupina, toate amplasate in arealul proiectului.

In baza analizei pagubelor si a experientei dobandite in proiectele anterioare, a fost realizata o metodologie pentru implementarea sistemelor de protectie a culturilor agricole, septelului si stupinelor in vederea reducerii pagubelor produse de ursi. Metodologia este disponibila publicului interesat pe pagina web a proiectului www.carnivoremari.ro/lifeursus

In paralel a fost realizat un studiu sociologic, pentru a afla care este atitudinea in prezent a localnicilor din zona proiectului fata de prezenta ursului brun si care este opinia lor privind coexistenta. S-a inregistrat un rezultat pozitiv referitor la opinia localnicilor privind responsabilitatea aparitiei pagubelor, doar 0.8% din repondenti identificand ursul ca fiind principalul responsabil de aparitia pagubelor. Mesajul este imbucurator pentru perspectiva asigurarii in timp a coexistentei om – urs.

O alta actiune din cadrul proiectului ce vizeaza asigurarea coexistentei este crearea unei echipe de analiza a riscurilor ridicate de prezenta ursilor in zone locuite (Risk Assessment Team – RAT). Echipa are rolul de a oferi suport autoritatilor si organizatiilor responsabile de managementul ursului, pentru luarea deciziilor in situatii conflictuale din vecinatatea sau interiorul localitatilor. In cadrul acestei activitati a fost realizata de asemenea o metodologie prin care echipa RAT a stabilit procedura de lucru si criteriile in baza carora se face evaluarea riscurilor.

In primele 10 luni de activitate au fost analizate 18 cazuri de conflicte in localitati, solutiile oferite de echipa din cadrul proiectului fiind urmatoarele:

Solutia propusaNumarul cazurilor analizateNumar solutii implementate
Fara interventii/monitorizarea zonei66
Masuri preventive66
Relocare52
Recoltare11

In cadrul proiectului LIFEURSUS, Unitatea de interventie pentru salvarea animalelor salbatice (ARMU), creata si dezvoltata in cadrul proiectului LIFE05/NAT/RO/000170 la APM Vrancea, si-a extins activitatea si in judetele Covasna si Harghita, participand la capturarea ursilor, eliberarea acestora din laturi, preluarea altor specii de fauna tinute in captivitate si eliberarea lor dupa o perioada de reabilitare. In anul 2010, doua exemplare de pui de urs detinute ilegal au fost preluate de echipa proiectului si transferate in centrul de reabilitare a puilor de urs orfani din Balan, gestionat de Asociatia pentru Conservarea Valorilor Naturii.

In cadrul activitatilor concrete de conservare a fost demarata o ampla actiune de identificare a barloagelor de urs, in vederea analizarii comportamentului ursului in perioada somnului de iarna si de stabilire a unor masuri de protectie in perioada de iarna si de crestere a puilor, pentru a asigura indeplinirea obiectivelor stabilite in Directiva Habitate. Ca o consecinta a activitatii de identificare a barloagelor, acestea vor fi cartate, iar procedurile de autorizare a activitatilor in zonele cu barloage vor viza si includerea de masuri specifice de protectie a acestora.

In cadrul proiectului urmeaza a fi continuate actiunile de constientizare a factorilor interesati, de identificare si etichetare a produselor „bear friendly”. De asemenea, vor fi demarate actiuni noi ce vizeaza analiza fragmentarii si degradarii habitatului ursului in arealul proiectului, precum si aplicarea cu rol demonstrativ a cinci metode de estimare cantitativa si calitativa a populatiilor de urs, actiune ce se va finaliza cu realizarea unui ghid de implementare a metodelor, util custozilor si administratorilor de situri Natura 2000, dar si gestionarilor fondurilor cinegetice.

Pentru informatii detaliate privind activitatile si rezultatele proiectului, publicului larg i s-a asigurat accesul la informatii prin intermediul paginii de internet www.carnivoremari.ro , pagina unde pot fi vizualizate si alte informatii privind carnivorele mari si proiectele implementate in perioada 2002-2009.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *