Proiectule de ecologizare a raurilor trebuie sa fie implementate astfel incat sa aiba un efecte durabile

Proiectule de ecologizare a raurilor trebuie sa fie implementate astfel incat sa aiba un efecte durabile

Pasztor cere ca proiectul de ecologizare a raurilor sa fie implementat astfel incat sa aiba un efect durabil.

Daca viceprimarita Biro Rozalia a avut de spus doar cuvinte frumoase la adresa proiectul transfrontalier de curatare a raurilor, nu la fel de entuziast s-a aratat a fi si directorul Administratiei Bazinale Ape (ABA) Crisuri. Desi a salutat proiectul ce vizeaza pe partea romana Crisul Repede si Barcau, Pasztor Sandor a facut apel la partenerii implicati in proiect sa se consulte cu ABA Crisuri si cu autoritatile locale, in vederea unei implementari corecte a proiectului. Pasztor spune ca proiectul e de bun augur, dar ca trebuie avute in vedere rezultate pe termen lung. Pentru ca altfel se pot face ecologizari, dar deseurile vor continua sa vina din amonte.

„Nu ajunge sa cureti malurile si digurile de deseuri. Trebuiesc rabe, excavatoare, cu utilaje ca lumea. Daca nu se pun de acord cu autoritatile locale, in jumatate de an nu se va mai vedea nimic”, spune Pasztor, care cere ca banii sa fie folositi pentru solutii de durata. Seful ABA Crisuri arata ca se cere sa fie avute in vedere comunele din amonte, de unde vin de fapt deseurile. „Trebuie sa blocam ca masinile de mare tonaj sa ajunga pe malurile Crisului, de pe raza primariilor. Asadar, proiectul este pe o directie constructiva, dar masurile poate ca ar trebui corelate. Altfel, e plin podul de poze cu actiuni de ecologizare. Efectul, rezultatul e cel care trebuie vazut”, atentioneaza Pasztor, care spune ca a avut discutii premergatoare cu reprezentantii ZMO in acest sens.

Ecologizare fara probe de apa!

In proiect sunt incluse 100 de teste de laborator pentru analiza apei. Pasztor nu crede insa ca nu are rost sa se cheltuie bani pe analiza apei, deoarece „toata zona transfrontaliera Romania-Ungaria are un sistem monitoring comun, prin laboratoare acreditate”. De asemenea, directorul ABA Crisuri estimeaza ca banii de pe partea romana ar trebui directionati in principal spre Crisul Repede. „Pe Barcau sunt doar 20% dintre probleme, la Marghita si Salard, pentru ca la barajul de la Suplac strangem camioane intregi de deseuri. Pe Crisul Repede sunt insa destule probleme. Eu vin cu propuneri, insa nu e bugetul meu”, a incheiat Pasztor Sandor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *