Liderii a sase tari din Triunghiul Coralilor au promis sa actioneze pentru a proteja cea mai bogata resursa marina a lumii si cei aproximativ 100 de milioane de oameni care depind de aceasta. Anuntul a urmat unui raport recent al WWF care arata ca, fara implementarea unor masuri reale, recifele de corali din zona vor disparea pana la sfarsitul secolului, capacitatea mediilor de coasta din regiune de a-si hrani locuitorii va scadea cu 80% si vietile a aproximativ 120 de milioane de oameni vor fi pierdute sau mult inrautatite.
Intr-o declaratie comuna, presedintii si prim ministrii din Indonezia, Malaiezia, Papua Noua Guniee, Filipine, Insulele Solomon si Timorul de Est au adoptat unul dintre cele mai clare si cuprinzatoare proiecte de conservare oceanica. Declaratia este un semnal important pentru alti lideri inaintea Conferintei pentru Clima din Copenhaga din decembrie, cand lideri mondiali se vor reuni pentru a cadea de acord asupra unui tratat care sa inlocuiasca Protocolul Kyoto.
„WWF indeamna liderii mondiali care se vor intalni in Copenhaga sa sustina tarile din Triunghiul Coralilor in eforturile lor de a-si proteja cele mai vulnerabile comunitati de schimbarile climatice si de pierderea hranei si veniturilor”, a spus James Leape, director general WWF. „Ajungerea la o intelegere clara in legatura cu reducerea emisiilor este vitala, dar la fel este si sustinerea serioasa a adaptarii regionale. Acest Plan de Actiune ofera cadrul pentru includerea sectorului privat in aceasta adaptare, prin parteneriat public-privat.”
Acoperind doar 2% din oceanele lumii, Triunghiul Coralilor contine 76% din speciile cunoscute de corali. Dispune de asemenea de o varietate extraordinara de pesti, datorata acestei diversitati a coralilor. Peste 120 de milioane de oameni depind direct de aceste ape pentru hrana si venit. Valoarea pescariilor, turismului si protectiei oferite de recife, mangrove si alte habitate asociate este estimata la 2,3 miliarde $ pe an. Aceasta zona gazduieste si cele mai mari pescarii de ton din lume, care genereaza miliarde de dolari anual, la nivel mondial. Recifele sanatoase protejeaza comunitatile de furtuni puternice si tsunami-uri.
Planul Regional de Actiune, pe 10 ani, stabileste pasi si termene limita pentru a raspunde amenintarilor la adresa recifelor, pescariilor, mangrovelor, speciilor periclitate si altor resurse vii din regiune. Planul recunoaste de asemenea nevoia urgenta de a reduce saracia in care traiesc locuitorii acestor tari, in special in comunitatile de coasta, si de a respecta tintele de dezvoltare internationale.
Protectia recifelor si mangrovelor din Triunghiul Coralilor este cruciala daca se doreste facilitatea adaptarii oamenilor la cresterea intensitatii furtunilor – un efect al incalzirii globale. Aceste resurse marine pretioase sunt amenintate de pescuit excesiv, braconaj, dezvoltare nesustenabila, poluare si schimbari climatice. Toate aceste amenintari duc la reducerea populatiilor de pesti, pierderea masiva a mangrovelor si degradarea recifelor.
„In 30 de ani de munca n-am vazut asa ceva sase lideri semaand un angajament de protejare a resurselor marine de care dispun, pentru binele cetatenilor si al generatiilor viitoare”, a spus Peter Seligmann, presedintele Conservation International. The Nature Conservancy a salutat de asemenea acordul, exprimandu-si speranta ca vor putea contribui la punerea in practica a acestei initiative.
Sursa: WWF
Sursa: Infomediu Europa