Politica Rusiei in legatura cu schimbarile climatice nu entuziasmeaza pe nimeni

Noua politica rusa legata de schimbarile climatice arata o crestere a disponibilitatii Moscovei de a discuta cu restul comunitatii internationale despre acest subiect, dar observatorii UE nu-si fac iluzii legate de un posibil ajutor din partea Rusiei in adoptarea acordului care-l va urma pe cel de la Kyoto.

Guvernul rus a adoptat recent un proiect in legatura cu schimbarile climatice, incheind o lunga perioada de tacere pe acest subiect. Documentul prezinta modul in care incalzirea globala va afecta Rusia si politicile guvernamentale ce pot facilita adaptarea. Pana in prezent, pozitia oficiala a Rusiei era ca orice actiune menita sa incetineasca schimbarile climatice ar afecta negativ economia tarii, insa ministrul rus al resurselor naturale, Yuri Trutnev, a subliniat ca aceste politici ar putea chiar sa ajute economia.

Documentul cere modificari structurale ale economiei in scopul adaptarii la schimbarile climatice. Noile prioritati includ facilitati pentru folosirea resurselor sustenabile si trecerea la tehnologii eficiente energetic. In plus, amenzile pentru poluarea aerului ar putea creste de 20 de ori.

Desi a fost creat in secret si fara consultarea opiniei publice sau organizatiilor neguvernamentale, proiectul este considerat un semn bun, aratand ca tara ar putea fi pregatita sa faca ceva pentru a reduce emisiile de acum inainte. In prezent, schimbarile climatice sunt un subiect relativ necunoscut pentru oamenii de rand din Rusia. Totusi, organizatiile ecologiste sunt ingrijorate ca proiectul se axeaza pe adaptare si nu pe reducerea emisiilor. Nu sunt sugerate tinte si nu sunt specificate obligatii sau termene clare. Astfel, documentul nu spune prea multe despre ce ar putea oferi Rusia in decembrie la Copenhaga.

Un raport al Institutului Finlandez de Afaceri Internationale, publicat la inceputul lunii mai, spune ca Rusia probabil va refuza adoptarea unor tinte clare intrucat vede cresterea emisiilor ca o componenta normala a cresterii economice. Astfel, Rusia ar putea incerca sa se includa printre tarile in curs de dezvoltare, care vor primi derogari in cadrul noului acord pentru clima. Totusi acceptarea unei tinte de reducere a emisiilor este posibila in cazul in care Rusiei i se va permite sa foloseasca drepturile de emisii ramase din anii „90, cand economia nationala s-a prabusit, reducand si emisiile.

Stefan Singer, director al departamentului de politica energetica globala al WWF, este si mai pesimist. „Experienta ne spune ca Rusia mereu vine in al 11-lea ceas cu niste cerinte ridicole. Ni s-a intamplat de mai multe ori – Kyoto, Montreal, India – mereu. Nu este vorba doar de clima, ci de orice subiect, pentru ca Rusia vede ONU ca un magazin cu autoservire: fiecare intra si-si ia ce vrea. Din nefericire, nimeni nu ia Rusia prea in serios. Nimeni nu stie ce se inaampla in Rusia, pentru ca e o mare cutie neagra.”

Sursa: World Business Council for Sustainable Development

Sursa: Infomediu Europa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *