Propunerile facute de SUA si China care vizeaza reducerea si gestionarea emisiilor de gaze cu efect de sera maresc posibilitatile privind incheierea unui acord international in perioada summitului de la Copenhaga, a estimat responsabilul ONU cu negocierile asupra climatului, citat de AFP.
„Angajamentul american privind obiective clare pe termen mediu de reducere a emisiilor si cel al Chinei privind actiuni specifice ce vizeaza eficienta energetica pot deschide ultimele usi privind un acord un acord global”, a precizat Yvo de Boer, intr-un comunicat.
Oficialul ONU a subliniat ca raman multe de facut, mai ales in ce priveste angajamentele financiare ale tarilor dezvoltate.
„Asteptam inca o clarificarea din partea tarilor industrializate privind nivelul finantarii pe care o vor acorda tarilor sarace pentru actiuni imediate si pe termen lung privind climatul”, a mai spus de Boer.
Negocierile asupra angajamentelor financiare intre statele membre UE nu s-au incheiat cu un acord ferm in ce priveste ajutorul pentru tarile sarace.
CE ar fi preferat un acord prin care UE sa ajute tarile in curs de dezvoltare cu 1,5 miliarde euro in perioada 2010-2012 si 15 miliarde euro anual pentru intervalul 2013-2020, insa Germania a sustinut ca este prematur sa se faca angajamente ferme inainte de a vedea la Copenhaga cu cat sunt dispuse sa contribuie alte state dezvoltate.
De altfel, exista neintelegeri si in cadrul UE, dupa ce vechii membri prefera principiul „poluatorul plateste”, iar noii membri, printre care si Romania, considera ca ar trebui platit in functie de averea fiecarui stat membru.
China s-a angajat, joi, sa reduca pana in 2020 emisiile poluante pe unitate din PIB cu 40-45% fata de 2005, in cadrul unui sistem complex care reflecta preocuparile sale de dezvoltare economica. Miercuri, Statele Unite ale Americii au prezentat obiective de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera, respectiv cu 17% pana in 2020, cu 30% pana in 2025 si cu 42% pana in 2030,
Sursa: NewsIn