Tribunalul Bucuresti a decis sa suspende executarea hotararii Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului de intrerupere a activitatii sucursalei Popesti-Leordeni pentru o perioada de 30 de zile, anunta NewsIn.
Instanta a decis sa suspende executarea deciziei pana cand se va hotari, tot de catre Tribunal, intr-un alt proces, daca masura Agentei va fi anulata. Agentia Regionala pentru Protectia Mediului poate face recurs.
Reprezentantul Protan a spus in sala de judecata ca, prin intreruperea activitatii firmei pentru o perioada de 30 de zile, „se perturba functionarea serviciului public” si se vor crea focare de infectie, pentru ca nu va mai avea cine sa arda cadavrele animalelor de la firmele cu care Protan are contract. Pe de alta parte, reprezentantul Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului a spus ca societatea Protan Popesti-Leordeni nu respecta normele de protectie a mediului si polueaza Dambovita, deversand ape uzate.
Protan a decis, pe 18 noiembrie, sa isi reia temporar activitatea de colectare si neutralizare a deseurilor de origine animala in toate cele opt sucursale din tara, timp de o saptamana. Potrivit societatii, masura reluarii activitatii este valabila incepand de pe 18 noiembrie si vine ca urmare a negocierilor dintre companie si Ministerul Agriculturii pe tema subventiilor restante.
In urma negocierilor, Agentia pentru Plati si Interventie in Agricultura (APIA) a confirmat plata catre Protan a sumei de 1,8 milioane lei, din cele 15 milioane de lei restante, angajandu-se ca pana la sfarsitul saptamanii trecute sa mai plateasca inca 1,7 milioane lei.
Compania a suspendat, incepand din 17 noiembrie 2008, activitatea de ecarisaj in toate cele opt sucursale din tara. Aceasta masura a venit, potrivit Protan, pe fondul unui blocaj financiar din cauza subventiilor restante, pe care Ministerul Agriculturii le datoreaza Protan pentru serviciile de ecarisaj prestate din anul 2006 pana in prezent. Pe de alta parte, APIA a anuntat recent ca a efectuat in perioada 28 februarie 2007 – 20 octombrie 2008 catre Protan plati in valoare de aproximativ 28 de milioane de lei, Agentia refuzand totodata plata unor deconturi din cauze precum lipsa unei dovezi a incinerarii unor faini proteice, sau lipsa autorizatiilor.
Sursa: Adevarul