Angajatii societatii Rosia Montana Gold Corporation au protestat ieri in fata sediului Prefecturii Alba-Iulia, pentru tergiversarea proiectului de exploatare a zacamantului auroargintifer de la Rosia Montana.
Timp de doua ore, pe fondul „Imnului Minerului”, protestatarii au afisat si scandat lozinci ca „Fost-am mineri, acum suntem someri”, „Miner, caut mina”, „Vrem sa minerim, nu sa cersim” si „Korodi, fii corect cu acest proiect”. Mai mult, acestia l-au acuzat pe ministrul Mediului, Attila Korodi ca „urmareste interesul comunitatii maghiare si al Ungariei”. „Protestam deschis fata de opozitia Ungariei fata de acest proiect”, a declarat Ioan Albu, secretarul general al Confederatiei Sindicale Nationale Meridian.
In plus, protestatarii au inaintat un memoriu prefectului Cosmin Covaciu, prin care isi arata sustinerea fata de proiect si „atrag atentia” autoritatilor ca au „o mare raspundere fata de acesti angajati la fel cum sunt raspunzatori fata de cetatenii intregului judet”. Protestul s-a desfasurat fara incidente, ordinea fiind asigurata de peste 20 de jandarmi.
ISTORIC
Compania mixta romano-canadiana Rosia Montana Gold Corporation a investit peste 200 de milioane de dolari, in conditiile in care nu a demarat inca exploatarea zacamantului auroargintifer de la Rosia Montana. Societatea a depus in luna mai 2006 Raportul de Evaluare a Impactului asupra Mediului – EIM la Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor, documentul in cauza fiind determinant in obtinerea acordului de mediu necesar demararii exploatarii si inceperii constructiei minei. In urma cu o luna, Korodi a declarat ca, deocamdata, procedura de evaluare in ceea ce priveste Rosia Montana nu va continua, intrucat certificatul de urbanism, care trebuie introdus in aceasta procedura, este suspendat de drept.
Consiliul Judetean Alba a emis, la 27 iulie, un nou certificat de urbanism companiei Rosia Montana Gold Corporation, in conditiile in care precedentele doua certificate au fost suspendate de Tribunalul Alba. Studiile arata ca rezervele dovedite ale zacamantului de la Rosia Montana se ridica la 323 de tone de aur si peste 1.600 de tone de argint.
Sursa: Jurnalul National