Protestele impotriva explorarii gazelor de sist au fost reluate

Activit??ile de forare, "sigure ?i responsabile" fa?? de mediu
Protestele impotriva explorarii gazelor de sist au fost reluate
Protestele impotriva explorarii gazelor de sist au fost reluate

Aproximativ 200 de persoane s-au adunat, sambata, in Piata Universitatii din Capitala pentru a protesta fata de proiectul minier de la Rosia Montana, explorarea gazelor de sist, dar si fata de noul Cod penal, manifestarea incheindu-se dupa aproximativ patru ore.

Protestatarii s-au adunat in Piata Universitatii, pe trotuarul din fata Teatrului National, incepand de la ora 16.00, unii dintre acestia avand bannere si steaguri tricolore, scrie Mediafax.

Manifestantii spun ca sambata au reluat protestele in Piata Universitatii, atat fata de proiectul minier de la Rosia Montana, cat si fata de explorarea gazelor de sist. De asemenea, acestia sustin ca sunt nemultumiti si de noul Cod penala, care are ca efect, pe termen scurt, “eliberarea a sute de puscariasi”, transformarea interceptarilor intr-un instrument care nu poate fi folosit si scaderea pedepsei pentru coruptie.

Unii dintre cei aproximativ 200 de protestatari adunati in Piata Universitatii au plecat, in jurul orei 18.30, in mars pe Bulevardul Magheru, spunand ca vor sa ajunga in Piata Victoriei.

Acestia au mers mai intai pe prima banda de circulatie de pe Bulevardul Nicolae Balcescu, insa dupa cateva sute de metri, jandarmii i-au oprit si au facut apel la acestia sa mearga pe trotuare.

Dupa o scurta discutie intre negociatorii Jandarmeriei si protestatarii aflati in fruntea coloanei, manifestantii au trecut de pe strada pe trotuar, unde au continuat marsul pe Bulevardul Magheru. Acestia au mai incercat o data sa treaca pe carosabil, insa au fost din nou opriti de jandarmi si au revenit pe trotuar.

In Piata Romana, protestatarii nu au continuat sa mearga spre Piata Victoriei, asa cum anuntau la plecare, ci s-au intors pe Bulevardul Magheru. In drumul spre Universitate, acestia au traversat, la fiecare trecere de pietoni, de pe o parte pe cealalta a drumului, continuand marsul pe trotuar.

Cand au ajuns in Piata Universitatii, manifestantii au traversat din zona fantanii de la Facultatea de Arhitectura spre trotuarul din fata Teatrului National. Circulatia pe Bulevardul Nicolae Balcescu a fost oprita pentru scurt timp, in timpul traversarii manifestantilor.

Anul trecut, opozantii proiectului minier de la Rosia Montana au protestat in Piata Universitatii, la sediul Guvernului, al Parlamentului, la Cotroceni, Televiziunea Romana si Directia Nationala Anticoruptie.

Din 1 septembrie si pana in 17 noiembrie, in fiecare duminica au avut loc marsuri pe mai multe strazi din Capitala, incheiate la Universitate, la care au participat mii de persoane. Protestele au continuat si in decembrie, ultima actiune avand loc in 21 decembrie, cand manifestantii au mers in mars din Piata Universitatii in Piata Victoriei.

Peste o suta de persoane au protestat la Pungesti

Peste o suta de persoane au protestat, sambata dupa-amiaza, la Pungesti, fata de explorarea si exploatarea gazelor de sist, oamenii plecand apoi in mars pana in satul vecin Silistea, pe drumul judetean care strabate comuna vasluiana, transmite corespondentul Mediafax.

Protestul, organizat de Asociatia “Miscarea de Rezistenta Pungesti”, a durat aproximativ doua ore si s-a desfasurat in doua etape. Initial, protestatarii s-au adunat in localitatea Armasoaia, unde au scandat lozinci precum: “Refuz, rezist, gazelor de sist”, “Pungestii si cu motii fugaresc din tara hotii”. De asemenea, oamenii au afisat pancarte pe care scria: “Uniti salvam toata Romania”, “Rosia si Pungesti, doua inimi romanesti”.

Ulterior, protestatarii, in majoritate localnici, au pornit in mars, pana in satul vecin, Silistea, pe drumul judetean care strabate comuna Pungesti, din dreptul casei primarului Mircea Vlasa, scandand, printre altele, “Jos primarul” si “Hotul”.

Oamenii au incheiat protestul in localitatea Silistea, unde compania Chevron desfasoara activitati de amenajare a platformei pe care urmeaza sa fie amplasata prima sonda de explorare a gazelor de sist din judetul Vaslui.

“Protestul de astazi s-a desfasurat in semn de solidaritate cu alte actiuni similare din tara, insa ne dezicem de protestele organizate de partidele politice. La finalul actiunii, am multumit jandarmilor pentru colaborare, mai ales ca protestele s-au desfasurat fara incidente”, a declarat, sambata, Constantin Paslaru, unul dintre liderii protestatarilor.

Pe langa localnicii din satele componente ale comunei Pungesti, la protest, care a fost autorizat, au participat si persoane din Vaslui, Iasi, Galati, Barlad si comuna vasluiana Ivanesti.

In 19 ianuarie, aproximativ 250 de persoane au participat, la Pungesti, la un miting impotriva explorarii si exploatarii gazelor de sist, aceasta fiind prima actiune de protest din acest an care s-a desfasurat cu autorizatie.

Aproape 400 de persoane au protestat, in 7 decembrie anul trecut, pe drumul judetean Vaslui-Garceni, fata de intentia Chevron de a amplasa in zona prima sonda de explorare a gazelor de sist din judetul Vaslui.

Politia Vaslui a constituit o “zona speciala de siguranta” in localitatile Silistea si Pungesti, unde Chevron detine un perimetru de 20.000 de metri patrati in vederea explorarii gazelor de sist. Astfel, traficul pe drumul judetean Vaslui-Garceni, in localitatile Silistea si Pungesti, a fost restrictionat.

In 12 decembrie, cererea de ridicare a interdictiei de circulatie in Silistea si Pungesti formulata de un reprezentant al protestatarilor a fost respinsa de catre magistratii Judecatoriei Vaslui, care au considerat-o neintemeiata. Ulterior, protestatarii au atacat cu apel la Tribunalul Vaslui hotararea Judecatoriei Vaslui. In 4 februarie, Tribunalul Vaslui a respins, printr-o sentinta definitiva, cererea unui reprezentat al protestatarilor de la Pungesti de ridicare a restrictiilor de circulatie impuse de Politie.

La 17 decembrie, Parchetul Judecatoriei Vaslui anunta ca s-a inceput urmarirea penala fata de 37 de protestatari care au participat in 7 decembrie la manifestatiile din zona Pungesti, persoanele respective fiind acuzate ca au distrus gardul imprejmuitor al platformei Chevron si i-au agresat pe jandarmi.

Incidente intre jandarmi si localnicii din Pungesti au avut loc si in 2 decembrie, cand Chevron a inceput lucrarile pentru amplasarea primei sonde de explorare a gazelor de sist la Silistea-Pungesti. Mai multi protestatari au acuzat atunci ca au fost agresati de jandarmi si ca ar fi fost loviti inclusiv cu bastoanele de catre fortele de ordine.

In 3 octombrie 2013, Chevron a obtinut autorizatie de construire pentru amplasarea in judetul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de sist in Romania, dupa ce compania a primit toate avizele necesare de la autoritati pentru prospectarea solului in perimetrul de la Silistea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *