Societatea Ornitologica Romana trage un semnal de alarma cu privire la braconajul pasarilor si la folosirea de otravuri pentru a ucide animalele din Dobrogea. In luna iunie, au existat doua astfel de cazuri extrem de grave pentru avifauna Romaniei.
Primul dintre ele este folosirea de cadavre otravite pentru a ucide animale, practica interzisa de lege si considerata infractiune. Un grup de herpetologi a gasit in Aria de Protectie Speciala Avifaunistica Allah Bair-Capidava corpul neinsufletit al unui corb (Corvus corax) si o gaie neagra (Milvus migrans) alaturi de cadavrul otravit al unei oi. Gaia neagra inca era in viata, dar a murit in decurs de cateva ore dupa ce a mancat din cadavrul otravit care fusese lasat intentionat pe camp. Societatea Ornitologica Romana a alertat autoritatile pentru a combate astfel de practici barbare. Se stie ca metoda cadavrelor otravite este folosita in special de zootehnistii care doresc sa isi protejeze animalele de lupi, sacali si vulpi sau de catre cei care spera sa decimeze pasarile de prada pentru a crea conditii de inmultire a fazanilor.
Folosirea de cadavre otravite este una din principalele cauze care au dus la disparitia pasarilor mari de prada din Romania – vulturii – si inca este o cauza a mortalitatii crescute in randul celorlalte pasari de prada de dimensiuni mai mici.
Un alt caz la fel de ingrijorator este cel al braconierilor de… pui de pasare. Indiferent cat de pufosi si de simpatici sunt, bobocii de rata au devenit o tinta a braconierilor. Pentru ca in aceasta perioada pasarile scot pui, exista persoane care intra in colonii cu scopul de a lua bobocii, de a-i creste si de a-i manca. Un astfel de caz a fost intalnit de Emil Todorov, biolog al SOR, la Vadu. Un cioban din zona a lasat turma sa pasca si, insotit de mai multi caini, a intrat intr-o colonie de pasari de apa pentru a le lua puii. Angajatul SOR a pretins ca este turist, iar braconierul i-a permis sa fotografieze pasarile capturate: erau boboci de rata cu cap castaniu (Aythya ferina). In timpul discutiei dintre cei doi, un boboc de rata a avut noroc si a scapat. Fara sa se supere, ciobanul a spus ca va reveni si cu alta ocazie, oricum a mai facut acest lucru. Puii de pasare erau luati din cuib, imediat dupa eclozare, cand nu se pot feri de dusmani, dusi apoi in gospodarie, lasati sa se ingrase si apoi mancati. “Cu varza, cu orez…bun, bun”, i-a spus braconierul specialistului SOR care poza in turist strain.
Si in acest caz, SOR a alertat autoritatile.
Pasarile salbatice din Romania sunt protejate prin legislatia nationala cadru pentru ariile naturale protejate (OUG nr. 57/2007 aprobata prin Legea nr. 49/2011), act normativ care transpune Directivele Europene Pasari si Habitate. Directiva Pasari impune statelor membre ale Uniunii Europene sa ia masuri pentru conservarea tuturor speciilor salbatice de pasari.
Faptele descrise mai sus sunt considerate infractiuni, iar persoanele care vor fi gasite vinovate risca inchisoarea de la trei luni la un an sau amenda penala de la 30.000 lei la 60.000 lei.
Daca veti intalni astfel de practici, braconaj sau otraviri, va rugam sa informati imediat cea mai apropiata unitate de Politie, a Garzii de Mediu sau autoritatile locale. Faceti poze cu pasarile decedate langa cadavre otravite, dar nu atingeti animalele. Fotografiile dvs. si informatiile le vor fi de folos autoritatilor in anchetele viitoare.