Institutul Geologic Roman nu mai recunoaste datele geologice si geotehnice ale proiectului minier de la Rosia Montana

Vâlcov: Nu ?tim când vom da raportul final pe Ro?ia Montan?. A picat propunerea de a vota luni
Institutul Geologic Roman nu recunoaste datele geologice si geotehnice ale proiectului minier de la Rosia Montana
Institutul Geologic Roman nu recunoaste datele geologice si geotehnice ale proiectului minier de la Rosia Montana

Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice tergiverseaza eliberarea avizului integrat de mediu pentru exploatarea aurului de la Rosia Montana, pentru ca Institutul Geologic al Romaniei nu mai recunoaste datele geologice si geotehnice ale proiectului minier demarat in 1997 • Institutul Geologic sustine ca „nu exista un punct de vedere stiintific bine argumentat privind amplasamentul iazului de decantare care va fi construit de compania Rosia Montana Gold Corporation” • Directorul stiintific al Institutului, Marcel Maruntiu, a declarat ca harta prezentata de RMGC este o „caricatura” care nu are nicio legatura cu realitatea • In schimb, directorul general al RMGC, Dragos Tanase, precizeaza ca studiul privind exploatarea de la Rosia Montana facut de compania sa este acceptat de toate autoritatile statului roman, fiind „cel mai amplu realizat vreodata, care a durat 7 ani si a costat 100.000.000 USD”

Demararea proiectului Rosia Montana a intrat in impas, pentru ca la ultimele doua sedinte ale Comisiei de Analiza Tehnica desfasurate la Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice, reprezentantul Institutului Geologic al Romaniei nu a mai recunoscut datele geologice si geotehnice mentionate in acest proiect, demarat in 1997.

Practic, nerecunoasterea acestor date, ridica mari semne de intrebare privind conditiile de exploatare a aurului de la Rosia Montana, mai ales ca Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice urmeaza sa elibereze, in cel mai scurt timp, avizul integrat de mediu, in baza caruia Guvernul va emite o hotarare privind demararea lucrarilor miniere.

Problemele iazului de decantare


Directorul stiintific al Institutului Geologic al Romaniei (IGR), Marcel Maruntiu (foto), a declarat, pentru ZIUAnews, ca inainte de demararea proiectului de la Rosia Montana „trebuiau efectuate studii amanuntite, in special o radiografie a amplasamentului iazului de decantare de pe Valea Corna”. „Pentru siguranta iazului de decantare trebuie sa existe un punct de vedere stiintific foarte bine argumentat. Totodata, ar trebui sa se revada situatia geotehnica a amplasamentului iazului de decantare si, in acelasi timp, trebuie revizuita tehnologia de preparare a minereului pana la cianurare. La ora actuala, nu exista niciun raport oficial al Institutului Geologic al Romaniei privind amplasamentul iazului de decantare de pe Valea Corna. In decembrie 2011, Ministerul Mediului a solicitat fostei conduceri a Institutului un punct de vedere privind amplasamentul iazului de decantare. Cativa specialisti de la noi au mers o zi in zona Rosia Montana, iar in opinia lor trebuiau refacute studiile pentru amplasamentul iazului de decantare de la Valea Corna. Trebuie precizat ca Institutul Geologic al Romaniei nu a fost solicitat pana acum sa efectueze un asemenea studiu pentru Rosia Montana”, a mai declarat directorul stiintific al Institutului.

Marcel Maruntiu: „Harta prezentata de RMGC este o caricatura”

„La baza acestui proiect minier ar trebui sa existe o harta geologica detaliata a Vaii Corna, pentru a se identifica fracturile din sol, si astfel, s-ar elimina orice suspiciuni privind exploatarea aurului de la Rosia Montana. Harta geologica pe care o prezinta cei de la Rosia Montana Gold Corporation este o caricatura, si nu are nicio legatura cu ceea ce exista in realitate. Toate aceste aspecte au fost prezentate de catre noi in Comisia de Avizare Tehnica, iar daca vor tine cont de ele, ramane de vazut”, a precizat, pentru ZIUAnews, directorul stiintific al IGR, Marcel Maruntiu.

100.000.000 USD pentru 7 ani de studiu

Directorul general al companiei Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), Dragos Tanase (foto), a declarat, pentru ZIUAnews: „am realizat cel mai amplu studiu care s-a facut vreodata pentru Rosia Montana, care a durat sapte ani si a costat 100.000.000 de dolari. Studiul a fost realizat de cei mai mari specialisti din tara si strainatate si a constat in efectuarea a 1.200 de foraje, la o adancime de 300 m, pentru 47 de elemente chimice. Domnul Marcel Maruntiu nu a efectuat nici macar un foraj in zona, dar in schimb, vreo 20 de colegi ai dansului au stat vreo trei saptamani la Rosia Montana. Acest studiu realizat de RMGC a fost acceptat de toate autoritatile statului roman, dar si de bursa de la Toronto – Canada. E tot ce am de declarat referitor la acest proiect”.

Implicatii si consecinte

Surse din cadrul Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice au precizat, pentru ZIUAnews, ca, pentru demararea proiectului, Guvernul trebuie sa emita o hotarare prin care sa modifice Legea apelor nr. 107/1996, adica sa retraga Administratiei Nationale „Apele Romane” atributiile de administrare a paraului Corna. Practic, Executivul va trebui sa elimine articolul 27, din Legea Apelor, care stipuleaza ca „Orice activitate pe luciu de apa, in albii minore ori in zone de protectie, inclusiv navigatia, plutaritul, flotajul, exploatarea agregatelor minerale sau recoltarea stufului, precum si pescuitul se vor realiza astfel incat sa nu produca efecte negative asupra malurilor si albiilor cursurilor de apa, malurilor si cuvetelor lacurilor, monumentelor naturii, constructiilor, lucrarilor sau instalatiilor existente in albii si sa influenteze cat mai putin folosirea apelor de catre alti utilizatori. In nicio situatie nu este permisa deteriorarea calitatii apei”. Practic, daca s-ar elimina acest articol, Administratia Nationala „Apele Romane” ar fi exonerata de orice implicare in demararea proiectului Rosia Montana, in special in ceea ce priveste amplasamentul iazului de decantare de pe paraul Corna. Astfel, sarcina privind demararea lucrarilor de exploatare va reveni Executivului in baza avizului integrat de mediu pe care va trebui emis de Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice.

Stefan Marincea: „Rosia Montana este de un primitivism unic in lume”

Trebuie precizat ca Institutul Geologic al Romaniei a fost infiintat de regele Carol I, in anul 1906 si este singura autoritate nationala recunoscuta in acest domeniu, atat in tara, cat si in strainatate. Directorul general al Institutului, Stefan Marincea, care a fost debarcat in 2010, dar a revenit anul acesta, a atras de mai multe ori atentia asupra riscurilor privind exploatarea aurului de la Rosia Montana. Directorul Stefan Marincea a precizat, in anii trecuti, ca nu este in regula sa se autorizeze „realizarea unui iaz de decantare a rezidului de 363 de hectare, care se va afla in spatele unui baraj inalt de 185 de metri si este degradabil in circa 120 de ani!”. „120 de ani de risc si o opinie publica destul de matura, intr-o tara europeana, ar constitui o amenintare la adresa somnului linistit al respectivului demnitar si nu numai al lui. Pe scurt, nu vad nicidecum proiectul realizabil in forma sa actuala”, a avertizat directorul general Stefan Marincea. „Institutul Geologic al Romaniei nu a fost consultat de autoritatile statului in privinta proiectului de la Rosia Montana”, a adaugat acesta.

Perspective

Proiectul Rosia Montana a fost demarat in 1997, prin crearea unei companii mixte – Euro Gold Resources SA, avand ca actionari principali firma canadiana Gabriel Resources si compania miniera Minvest Deva. In 2000, Euro Gold Resources SA isi schimba denumirea in Rosia Montana Gold Corporation (RMGC). Oficialii RMGC sustin ca proiectul de la Rosia Montana va aduce economiei Romaniei patru miliarde de dolari si va crea peste 2.300 de locuri de munca directe – pe perioada constructiei minei, 880 de joburi in timpul exploatarii si 3.600 de locuri de munca pe durata operarii exploatarii.

Ion TELEANU

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *