Extragerea de gaze din Marea Neagra si exploatarea gazelor de sist nu numai ca vor asigura independenta de importurile din Rusia ci vor permite si realizarea de exporturi, anticipeaza expertii. De ce sunt atunci atat de controversate aceste exploatari si ce alte efecte ar mai putea genera?
OMV Petrom, cea mai mare companie din Romania, a anuntat vineri ca, potrivit unor estimari preliminarii, ar putea extrage 6,5 miliarde de metri cubi de gaze anual din Marea Neagra. Aceasta cantitate reprezintaaproape jumatate din consumul anual de gaze al Romaniei, de 14 miliarde metri cubi.
Exporturi de jumatate de miliard de dolari
Un prim efect al extragerii de gaze din Marea Neagra ar fi stoparea importurilor din Rusia. „Avand in vedere pretul ridicat al gazelor de import, se va face economie, pentru ca gazul din Marea Neagra nu va intra la acelasi pret, fiind o resursa suverana a Romaniei”, considera expertul in energie Ionut Purica.
Potrivit acestuia, un alt efect va fi demararea de exporturi. „Din cele peste 6 miliarde de metri cubi de gaze extrase de Petrom si Exxon, 4 miliarde ar acoperi consumul intern iar restul de peste 2 miliarde ar putea fi exportate, valoarea acestora putand ajunge la 500 de milioane de dolari”, estimeaza Purica.
Un alt specialist, din piata gazelor naturale, este de parere ca principala piata de export gaze pentru Romania este Vestul Europei.
La randul sau, Purica apreciaza ca pot fi piete de export tarile cu care suntem legati prin conducte. „O parte din export s-ar putea realiza prin conducta Arad-Szeged, prin care Romania importa in prezent gaze. Am putea exporta si in Moldova si Bulgaria, catre care exista proiect de constructie a unei conducte”, precizeaza expertul.
Gaze mai ieftine
Pe langa faptul ca nu va mai fi dependenta de gazele rusesti si va putea realiza exporturi, Romania va mai avea un avantaj de pe urma exploatarii resurselor din Marea Neagra, dar si a gazelor de sist: scaderea pretului.
„Peste 15 ani, dupa ce se vor extrage treptat gaze din Marea Neagra si daca se va da drumul la exploatarea gazelor de sist, pretul gazelor sigur se va ieftini”, anticipeaza specialistul din piata gazelor naturale.
Acesta a mentionat ca cel putin asa s-a intamplat in SUA, unde 60% din productia actuala reprezinta gaze de sist. Spusele sale sunt confirmate si de expertul in energie Ionut Purica. Acesta mentioneaza ca in SUA gazele s-au ieftinit de patru ori dupa inceperea exploatarii gazelor de sist, fiind in prezent de 5-6 ori mai ieftine fata de cele din Europa.
Daca beneficiile sunt mai mari decat riscurile, te gandesti cum sa reduci riscurile, nu sa renunti la tehnologie.Ionut Purica, expert in energie
Chiar daca in Romania pretul nu va scadea la fel de mult in cazul in care se va extrage gaz din Marea Neagra si se va da drumul la exploatarea gazelor de sist, dupa 2020-2025 se va reduce semnificativ, cu 20%-30%, preconizeaza Purica.
Si vicepremierul Liviu Dragnea a declarat recent ca exploatarea gazelor de sist poate fi o oportunitate care sa determine scaderea costurilor gazelor in tara, lucru de care ar beneficia atat consumatorii individuali, cat si cei industriali.
Atractivi pentru companiile energo-intensive
Potrivit expertului, datorita ieftinirii gazelor, acum incepe un proces de reindustrializare a Americii, pe fondul exodului firmelor catre SUA.
„Daca se va exploata gazul de sist si in Romania, in primul rand nu va exista riscul sa plece companiile energo intensive. Mai mult, s-ar putea sa mai vina si altele aici, datorita gazelor ieftine”, adauga analistul.
Acesta mentioneaza ca nu exista evaluari privind potentialul Romaniei de gaze de sist, ci doar la nivel de regiune si ca de aceea este bine sa se dea drumul la explorari, pentru a vedea care sunt resursele.
„Orice tehnologie vine cu niste riscuri. Din cauza tehnologiei auto sunt multe accidente in trafic. Dar renuntam la transportul auto din aceasta cauza?”, intreaba retoric Purica.
„Daca beneficiile sunt mai mari decat riscurile, te gandesti cum sa reduci riscurile, nu sa renunti la tehnologie”, conchide expertul in energie.
Controversa gazelor de sist
In ciuda beneficiilor anuntate de specialisti, exista anumite grupuri de activisti pentru protectia mediului si nu numai care militeaza impotriva demararii exploatarii gazelor de sist.
Mai exact, acestia vor sa opreasca exploatarea gazelor de sist pe teritoriul Romaniei de catre compania americana Chevron, care a incheiat acorduri de concesiune cu Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) pentru perimietre din zona Barlad si Dobrogea (Vama Veche, Adamclisi si Costinesti).
De asemenea, se planuieste exploatarea gazelor de sist si la sud de Craiova, si in Voivozi si Adea, din Campia Panonica, potrivit activistilor.
Principalele riscuri identificate de catre acestia in exploatarea gazelor de sist ar fi contaminarea apei potabile, poluarea aerului, cutremure si alunecari de teren, cancer si boli incurabilepentru oameni, distrugerea infrastructurii, florei si a faunei.
Lupta impotriva exploatarii gazelor de sist a ajuns si pe frontul administratiilor locale. In februarie, trei consilii locale din Vaslui au interzis, prin hotarari adoptate in plen, explorarea si exploatarea gazelor de sist pe teritoriul comunelor respective, dupa ce o companie petroliera obtinuse certificate de urbanism pentru explorarea gazelor de sist in trei perimetre din judet.
La solicitarea populatiei de teama poluarii mediului, consiliile locale din Iana, Tutova si Pochidia au luat hotararea de a interzice explorarea si exploatarea gazelor de sist pe teritoriul comunelor respective.
Hotararile luate de cele trei consilii locale urmau sa fie analizate de Prefectura Vaslui care, prin Serviciul de Contencios-Administrativ, trebuia sa stabileasca daca deciziile au fost luate cu respectarea legislatiei in domeniu.
In februarie, ministrul mediului din Germania, Peter Altmaier, declara ca tara sa ar putea interzice extractia de gaze de sist prin “fracturare” – o metoda de extractie a gazelor naturale din depozite de roca anterior inaccesibile, prin injectarea de fluide sub presiune ce contin agenti chimici.
„Daca rezultatele cercetarilor stiintifice vor demonstra nocivitatea acestei metode, autoritatile germane ar trebui sa ia masuri pentru interzicerea utilizarii acesteia”, a mai afirmat Peter Altmaier.