Punctul de vedere al Romsilva referitor la declaratiile fostului ministru delegat Lucia Varga

În 2013, Romsilva a regenerat 15 mii de hectare de p?dure
Punctul de vedere al Romsilva referitor la declaratiile fostului ministru delegat Lucia Varga
Punctul de vedere al Romsilva referitor la declaratiile fostului ministru delegat Lucia Varga

Referitor la unele afirmatii facute public, in cursul zilei de 26.02.2014, de catre fostul ministru delegat Lucia Varga, la adresa Romsilva si a conducerii acesteia, institutia face urmatoarele precizari:

1. Selectarea si numirea membrilor Consiliului de Administratie al Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva s-au facut cu respectarea stricta a procedurilor prevazute in OUG nr.109/2011 privind guvernarea corporativa a intreprinderilor publice.

2. Romsilva a inaintat ministrului delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura,pe intreg mandatul domniei sale, numeroasele demersuri si documente, acte normative care, vizau tocmai bunul mers al activitatii si o relatie interinstitutionala bazata pe transparenta si corectitudinea informatiei.

In ciuda eforturilor depuse de Romsilva pentru derularea in conditii optime a activitatii,actele normative avansate departamentului sub a carui autoritate Romsilva isi desfasura activitatea, nu au fost aprobate si publicate in Monitorul Oficial.

Codul silvic este cel mai important act normativ care ar fi trebuit promovat si aprobat, fara a fi confundate principiile de respectare a regimului silvic cu cele de management modern al administrarii padurilor. Este de mentionat faptul ca in formula promovata de Minister, Codul Silvic a suportat numeroase amendamente in Senat, urmand a fi dezbatut in Camera Deputatilor care este si for decizional. De exemplu, senatorii au eliminat din proiectul de act normativ referitor la Codul silvic, obligatia ca Romsilva sa achizitioneze terenuri, cu prioritate din cele degradate, pentru impaduriri, astfel incat suprafata fondului forestier sa nu scada sub 3 milioane de hectare, precum si pe cea ca regia sa suporte din fonduri proprii paza proprietatilor forestiere de pana la 30 de hectare, reprezentand aproximativ 1 milion de hectare de fond forestier, apreciind ca ar fi necesari pentru aceasta 15 milioane de euro, bani care ar fi prejudiciat bugetul Romsilva.

Lipsa unui dialog constructiv, bazat pe principiile transparentei si a colaborarii reale interinstitutionale pe intreaga perioada a mandatului ministrului delegat au condus la ingreunarea procesului legislativ cu impact direct asupra activitatii Romsilva”.

Fostul ministru delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura Lucia Varga a declarat, miercuri, la prezentarea bilantului mandatului sau, ca se va lupta, in Parlament, pentru aprobarea Codului silvic in forma initiata de Guvern.

‘Mi-am asumat o lupta grea impotriva coruptiei din sistem. Cand am venit in minister, am gestionat problemele existente in paduri, intr-o zona care a fost sursa de jaf si coruptie, de care mediul politic nu a fost strain. Fac un apel catre ONG-uri sa fie alaturi de noi, sa ducem mai departe aceasta lupta. Nu o sa cobor stacheta in aceasta lupta pentru pastrarea resurselor tarii si ma refer in special la situatia in care se afla padurile Romaniei. (…) Sper ca in Parlament sa putem aproba Codul Silvic, sa putem apara padurile Romaniei de jaf si coruptie. Cele doua obiective pe care le-am avut in timpul mandatului au fost oprirea taierilor ilegale si sanctionarea distrugerii padurilor, dar nu am avut suficiente parghii sa lupt impotriva coruptiei. Am lucrat un an de zile fara buget propriu, dupa preluarea mandatului. (…) Numirea Consiliului de Administratie al Romsilva a fost facuta de doamna Rovana Plumb si nu au fost foarte clar definite atributiile tuturor celor responsabili si personalului din aceasta institutie. Au fost cazuri in care personalul care ar fi trebuit sa apere padurea sau aflat in cardasie cu hotii’, a declarat Lucia Varga, miercuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *