ADR Nord-Est: Eficienta energetica – provocare pentru viitor

ADR Nord-Est: Eficienta energetica-provocare pentru viitor
ADR Nord-Est: Eficienta energetica-provocare pentru viitor

Preocupata de asimilarea celor mai noi concepte europene in vederea imbunatatirii conditiilor economico-sociale din Regiune, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est implementeaza, incepand cu luna martie 2011, proiectul EFFECT – “Imbunatatirea procedurilor de achizitii publice eficiente energetic pentru o crestere economica echilibrata a zonei SEE”.

Este un proiect transnational, generat de necesitatea inovarii achizitiilor publice, necesitate resimtita de toate statele din Sud-Estul Europei. Elementul de noutate al acestui proiect a fost acela ca a abordat achizitiile publice ca motor pentru consolidarea pietei de solutii eficiente energetic. Proiectul creeaza premisele consolidarii pietei de solutii eficiente energetic care sa genereze beneficii pentru comunitatile locale din Regiunea Nord-Est atat din perspectiva cererii (economii pentru autoritatile publice), cat si din cea a ofertei (beneficii pentru economia regionala si antreprenorii activi pe aceasta piata).

Pentru a veni concret in sprijinul acestui iminent flux de dezvoltare durabila, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est pune la dispozitia celor interesati, gratuit, Ghidul achizitiilor publice eficiente energetic, o sursa de informare, de orientare si un instrument de lucru util pentru desfasurarea achizitiilor. Acest document a fost elaborat in colaborare cu experti in materie de achizitii la nivel national si european si a fost supus atentiei expertilor certificati in achizitii publice care activeaza in cadrul autoritatilor contractante din Regiunea Nord-Est. Documentul prezinta procesul achizitiilor eficiente energetic, accentuand aspectele relevante pentru fiecare etapa, informatii despre legislatia europeana si nationala si exemple practice. Aceasta formula s-a dovedit una de succes, intrucat documentul a fost preluat ca model si in celelalte state din Sud-Estul Europei si va fi promovat de partenerii externi ai proiectului.

Conferinta Regionala Eficienta energetica – Premisa pentru dezvoltare durabila si competitiva, desfasurata in data de 27 februarie 2014 la Centrul de Afaceri si Expozitional Bacau, a adus in prim plan politicile si obiectivele europene si nationale pentru acest domeniu, atat din prisma documentelor strategice pentru perioada 2014-2020, cat si a finantarilor disponibile pentru proiectele de investitii

Evenimentul a beneficiat de prezenta unor lectori cu vasta experienta in domeniul energiei durabile si a marcat semnarea oficiala a Memorandumului de intelegere in domeniul energiei durabile si eficientei energetice cu Municipiile Vaslui, Suceava, Botosani si Moinesti precum si cu Agentia Locala pentru Eficienta Energetica si Mediu Vaslui.

“Am initiat astazi un parteneriat regional cu administratiile publice locale care si-au manifestat interesul pentru eficienta energetica. Consideram ca astfel cream un avantaj in pregatirea unor proiecte viitoare care vor implica si componenta de eficienta energetica sau energie durabila. Desigur, colaborarea in acest domeniu trebuie completata si cu reprezentantii mediului privat, iar cei cu care ne-am intalnit au fost deschisi spre crearea unei platforme de conlucrare cu sectorul public de la nivel regional, mai ales pentru documentarea in vederea derularii procedurilor de achizitii pe criterii ce inglobeaza inovarea“, a declarat Constantin Apostol, Director General ADR Nord-Est.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *