Pungile biodegradabile sunt eco… daunatoare!

eco bag
Daca par a fi foarte prietenoase cu mediul, in realitate pungile biodegradabile cer multa energie de productie, nu se descompun in pamant si chiar lasa resturi toxice; cel putin asta sustine Asociatia Europeana de reciclarea materialelor plastice (EuPR) intr-un raport dat publicitatii saptamana trecuta.

Membrii asociatiei se impotrivesc cu inversunare aditivilor oxo-degradabili. Mai intai de toate, ei sustin ca nu exista nicio dovada ca acesti aditivi reduc emisia de gaze cu efect de sera. In plus, prin faptul ca sunt oxo-degradabile, pungile nu se vor descompune decat in prezenta oxigenului sau a luminii solare; ceea ce inseamna ca ele vor fi biodegradabile doar in anumite cazuri, in functie de locul in care sfarsesc. Daca vor fi ingropate undeva in pamant, probabil ca nu se vor descompune deloc din cauza lipsei oxigenului si a luminii.

Apoi, procesul de degradare depinde foarte mult si de temperatura si umiditate. Acesta are loc cu foarte multa greutate in cazul temperaturilor scazute, iar in cazul umiditatii ridicate nu se mai produce deloc. Asa ca, iernile reci si umede nu sunt tocmai compatibile cu pungile biodegradabile.

Un alt aspect cu care reprezentantii Asociatiei Europene de reciclare a materialelor plastice nu este de acord il reprezinta faptul ca distrage atentia de la reciclare, ceea ce face inutile eforturile uriase ale industriei, autoritatilor si populatiei, cu privire la reciclare. Oamenii vor avea tendinta sa nu mai recicleze, intrucat se vor gandi ca nu mai are niciun rost, atata timp cat se descompun singure. Si, astfel, se vor lua de la zero eforturile de convingere a populatiei sa recicleze. “Este un nonsens economic si ecologic sa distrugem acesta valoare” sustin reprezentantii EuPR. Ca sa tragem o concluzie, refolosirea pungilor de plastic este cea mai buna alternativa. Sa le reciclam este la fel de bine. Insa doar sa le aruncam cu speranta ca o formula magica le va face sa dispara, nu este o atitudine tocmai sanatoasa.

Voi ce parere aveti?

Articolul precedentFocul viu
Articolul următorCopiii au o amprenta carbonica ridicata

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,150FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente