Racii au reaparut in raul Mures

0
341

Biologul Istvan Falka de la Directia Apelor Mures a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca racii traditionali au reaparut in afluentii raului Mures din judetele Alba si Mures. Istvan Falka a spus ca reaparitia racilor a fost semnalata inca din 2006, dar ca cercetarile trimestriale efectuate au confirmat recent existenta lor in zona Lunca Bradului si la Cheile Rametului.

„In 2006, existau semnale ca racii au reaparut in mai multe sectiuni, iar cu ocazia iesirilor pe teren a campaniilor de monitorizare si a recoltarii trimestriale a probelor biologice s-a confirmat reaparitia lor”, a spus Falka. El crede ca populatia de raci este mult mai mare fata de ceea ce s-a descoperit pana acum, insa nu se poate stabili cu exactitate numarul lor, intrucat oamenii au inceput deja sa ii prinda si sa ii consume.

Biologul a precizat ca nu numai racii au reaparut in rau, ci si melcii de apa, si scoicile, iar acest lucru inseamna ca apa raului s-a imbunatatit calitativ, intrucat aceste vietati sunt extrem de sensibile la poluare. Purtatorul de cuvant al Directiei Apelor Mures, Calin Fokt, a spus ca reaparitia unor specii disparute constituie dovada ca, in urma masurilor luate, calitatea apelor raului Mures si a afluentilor s-a imbunatatit, intrucat atat racii, cat si molustele, si scoicile traiesc doar in ape curate.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.