Radu Popa – acuzat de prejudicii de milioane de euro la ALPAB, numit de Ponta sef la Fondul de Mediu

Radu Popa - acuzat de prejudicii de milioane de euro la ALPAB, numit de Ponta sef la Fondul de Mediu

Un comunicat oficial al guvernului anunta ieri ca premierul Victor Ponta l-a numit presedinte al Administratiei Fondului pentru Mediu , cu rang de secretar de stat, pe Radu Dan Septimiu Popa, actual director general al Administratiei Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti (ALPAB). Unul dintre oamenii de casa ai lui Sorin Oprescu, precizam noi, cu mentiunea ca Popa s-a ocupat de toate afacerile dubioase mentionate de presa, de la ceasuri de aur de sute de mii de euro la hidrobiciclete fantoma, platite de asemenea generos din taxele si impozitele bucurestenilor.

Pe langa recomandarile calduroase ale lui Oprescu, un cuvant greu de spus in numirea lui Radu Popa la Fondul de Mediu l-a avut probabil si relatia sefului de la ALPAB cu casa de avocatura Sova si Asociatii, a senatorului Dan Sova. Aceeasi casa de avocatura care, la recomandarea lui Ponta, a  obtinut niste castiguri mai mult decat frumusele din contractele de consultanta cu complexele energetice Turceni si Rovinari. Asa cum precizam pe Radu Popa si Dan Sova ii leaga relatii vechi, pecetluite cu multi bani publici platiti catre conturile firmei senatorului PSD cu lipici la contracte cu statul.
In mai 2010, ziarul Curentul dezvaluia cum firma de avocatura „Sova si asociatii“, la care senatorul PSD are actiuni, a incasat , in 2009, de la bugetul Primariei Capitalei nu mai putin de 6 miliarde de lei vechi, in baza unui contract de asistenta juridica semnat cu ALPAB, contract considerat nelegal de Curtea de Conturi. Pe principiul „cainii latra, ursu’ merge“, seful ALPAB, Radu Popa, devenit celebru dupa ce s-a ales cu o plangere penala la Bursa de Marfuri deoarece a platit din banii institutiei silicoanele amantei sale, a pompat in continuare bani in firma de avocatura „Sova si asociatii“, ignorand solicitarea Curtii de Conturi de reziliere a contractului. Astfel, potrivit unor surse judiciare, in ciuda recomandarilor facute de Curtea de Conturi , Popa i-a achitat casei de avocatura mai sus mentionate, pe parcursul anului 2009, nu mai putin de 6 miliarde de lei vechi. Conform surselor noastre, banii au fost dati pentru asistenta juridica, dar din studierea facturilor emise de biroul de avocatura reiese ca directorul ALPAB statea la discutii si cate 12 ore pe zi cu avocatii (platiti bineinteles cu ora), pentru a afla modul in care se elaboreaza o lege  sau cum poate fi modificata de o lege, de parca Popa  ar fi fost presedintele Senatului si nu sef peste parcurile si lacurile bucurestene.

Tot din facturile emise de „Sova si asociatii“ rezulta si discutiile purtate de seful ALPAB cu avocatii pe tema necesitatii construirii in Bucuresti a unui aqua land. Pentru aceste discutii, avocatii au facturat ALPAB cu 4.000 de euro, potrivit informatiilor noastre, semn ca vorbele angajatilor lui Sova sunt extrem de costisitoare pentru bugetul Primariei Capitalei. Conform surselor noastre, pe parcursul anului 2009, ALPAB nu a fost implicat in prea multe procese, fiind vorba doar de vreo trei litigii de munca cu angajatii concediati abuziv. Pentru acest gen de litigii, ALPAB putea folosi cu usurinta proprii angajati de la serviciul juridic, deoarece institutia are si juristi. Probabil ca domnul Popa prefera discutiile prelungite cu avocatii de la „Sova si asociatii“, discutii platite cu generozitate din banii bucurestenilor.

Decizia Curtii de Conturi, ignorata de Popa

Asa cum precizam, Curtea de Conturi a cerut rezilierea contractului ALPAB cu „Sova si asociatii“, reclamånd nelegalitatea acestuia. Bineinteles ca Radu Popa nu s-a impiedicat de Curtea de Conturi si a continuat colaborarea extrem de fructuoasa pentru casa de avocatura. Astfel, pe 12.10.2009 , „Sova si asociatii“ trimitea catre ALPAB „raportul final cu privire la situatia litigiului generat de contractul de inchiriere a clubului de agrement «Le Club» incheiat intre ALPAB si SC Twins Café SRL, raport solicitat prin adresa 07/02.10.2009, in baza Contractului de asistenta juridica nr. 483/ 02.10.2009 incheiat intre SCA Sova si asociatii si ALPAB“. Raportul care se intinde pe 23 de pagini cuprinde o interpretare a contractului de inchiriere dintre ALPAB si SC Twins Café SRL, concluzionånd in final ca Popa trebuie sa plateasca contravaloarea renovarii imobilului „Le Club“, lucru scris de altfel negru pe alb in contract si care nu mai avea nevoie de o interpretare de 23 de pagini, platita desigur corespunzator. Suntem convinsi ca juristii angajati la ALPAB i-ar fi spus acelasi lucru lui Radu Popa, ca doar pentru asta isi primesc salariile.


Radu Popa s-a ales cu o plangere penala dupa ce si-a  „tunat“ amanta pe banii Bursei de Marfuri 

Ilegalitatile lui Radu Popa nu s-au limitat la mandatul de la ALPAB. Inainte de a ajunge sef la parcuri, Popa a fost sef la Bursa de Marfuri , de unde a plecat cu coada intre picioare si cu mai multe plangeri penale pe numele sau.  „Curentul“ a prezentat inca din 2010 documente care demonstreaza faptul ca viitorul sef al Fondului de Mediu , Radu Popa (pe numele intreg Radu Popa Dan Septimiu ), a savarsit in 2008 infractiunile de inselaciune, delapidare si abuz in serviciu in perioada in care era membru al Consiliului de Administratie al Bursei Romane de Marfuri. Potrivit plangerii penale inaintate Ministerului Public, Radu Popa a aprobat plata sumei de 14.800 RON catre o clinica specializata in operatii estetice, Proestetica, operatie de care a beneficiat nimeni alta decat Baboi Victoria , cea despre care „gura targului“ spune ca este amanta lui, o doamna cu ceva experienta de viata si ani in plus fata de Radu Popa.
La sfarsitul lui 2009, SC Bursa Romana de Marfuri Consultanta in Afaceri SRL (BRM CAF), persoana juridica romana, a inaintat catre Ministerul Public o plangere penala impotriva lui Radu Popa, pentru savarsirea infractiunilor de inselaciune, delapidare si abuz in serviciu contra intereselor persoanelor . In plangerea penala, BRM CAF mentioneaza faptul ca Radu Popa a savarsit o serie de infractiuni in perioada in care era membru al Consiliului de Administratie al BRM CAF, mai exact intre lunile iunie-august 2008, cand a fost revocat din functie pentru o serie de neregularitati ( ce au fost descoperite in sarcina sa. In plangerea penala se mentioneaza faptul ca Radu Popa a aprobat, in calitate de membru al Consiliului de Administratie al BRM CAF, plata unor sume de bani din contul curent al societatii pentru servicii ce nu au fost prestate in beneficiul BRM CAF sau al angajatilor acesteia. Mai mult, la verificarea contabilitatii BRM CAF, au fost evidentiate o serie de nereguli privind inregistrarea unor contracte de prestari servicii si plata unor facturi aferente acestora, sub dispozitia si semnatura lui Popa.

Bani dati fara contract

Astfel, in urma investigatiilor, BRM a descoperit ca la data de 25.07.2008, administratorul Radu Popa a avizat spre plata, cu mentiunea „conform contract“, factura emisa de o clinica specializata in operatii estetice, Proestetica, in valoare de 14.800 RON, reprezentand contravaloarea unor servicii medicale (facsimil 2). Insa, in evidentele contabile ale BRM, acest contract nu exista. Ca atare, BRM a solicitat reprezentantilor Proestetica transmiterea unei fotocopii a contractului in baza caruia a fost emisa acea factura. Surpriza, insa! Proestetica comunica BRM ca nu exista niciun temei in baza caruia BRM a efectuat plata sumei de 14.800 de lei, asigurandu-i pe reprezentantii BRM de restituirea sumelor platite.
„Demersurile noastre cu privire la identificarea contractului mentionat de Popa, in justificarea avizarii spre plata a serviciilor medicale prestate, au determinat restituirea sumelor de bani si stornarea facturii aferente acestei plati din partea Proestetica“, mentioneaza in plangere BRM. Faptul ca Proestetica a restituit suma de bani fara sa se opuna, reprezinta, in opinia BRM, o dovada indubitabila a faptului ca nu a existat nicio obligatie legala in baza careia a fost efectuata plata catre aceasta clinica si, totodata, nu a existat niciun contract semnat intre cele doua parti .
In schimb, operatia s-a efectuat. Potrivit investigatiilor facute de BRM, beneficiarul serviciilor medicale in cauza este Baboi Victoria, o doamna ceva mai in varsta decat Radu Popa. Despre aceasta, nu o data s-a vehiculat faptul ca are o relatie mai mult decat apropiata cu actualul director al ALPAB. Cei doi nu se sfiesc sa iasa impreuna la diferite evenimente mondene.

Curtea de Conturi a sesizat organele de urmarire penala in cazul lui Radu Popa

Afacerile de milioane de euro facute la ALPAB de directorul Radu Popa, omul de casa al lui Sorin Oprescu, au trezit in cele din urma nu numai interesul presei, ci si pe cel al Curtii de Conturi care a facut un control amanuntit la aceasta institutie. Raportul intocmit de catre auditorii Curtii de Conturi, prezentat in exclusivitate de ziarul „Curentul“ pe 20 mai 2010, care stabilea un prejudiciu de 10 milioane RON la ALPAB in mandatul directorului Radu Popa, a ajuns  pe masa procurorilor , conducerea Curtii dandu-si avizul „cu privire la sesizarea organului de urmarire penala competent“, adica DNA. Ingroziti probabil de ilegalitatile pe banda rulanta care au avut loc  la ALPAB, reprezentantii Curtii de Conturi au solicitat si suspendarea din functie a directorului Radu Popa.  Avand in vedere ca Sorin Oprescu nu s-a sinchisit de solicitarea Curtii, tragem concluzia ca Popa era un personaj important pentru primarul general al Capitalei. Curtea de Conturi preciza, sub semnatura consilierului de conturi Virginia Verdinas, ca „in urma efectuarii controlului operativ la ALPAB in care sunt consemnate fapte ce prezinta indicii ca au fost savarsite cu incalcarea legii penale se acorda aviz favorabil pentru sesizarea organului de urmarire penala competent“. Indiciile de incalcare a legii penale nu sunt deloc putine si ele arata practic modul ilegal in care conducerea ALPAB a inteles sa cheltuiasca banii publici.

Afacerea „Hidrobicicleta“

Revenim  la afacerile derulate de Radu Popa la ALPAB, prezente in documentul trimis de catre Curtea de Conturi la DNA. La loc de cinste se afla Afacerea „Hidrobicicleta“, in care ALPAB a platit inca din 2009 75 de hidrobiciclete, dar nu le-a receptionat nici pana la mijlocul anului 2010.
Astfel, echipa de audit face referire la contractul de furnizare nr. 382/15.12.2009 incheiat intre ALPAB si SC SPAT SA, avand ca obiect furnizarea unui numar de 75 de hidrobiciclete, pana la data de 31.12.2009. Raportul intocmit de auditori  consemneaza ca pe 22.12.2009 au fost intocmite trei documente: procesul-verbal de receptie nr. 11, prin care comisia de receptie pentru dotari – mijloace fixe, numita de directorul ALPAB, a procedat la receptia a 75 de hidrobiciclete, procesul-verbal de custodie prin care ALPAB a lasat hidrobicicletele in custodia  SC SPAT SRL si factura emisa de SC SPAT SRL pentru cele 75 de hidrobiciclete, in valoare de 597.379,70 RON (cu TVA). Evident, in doua zile, chiar in ajunul Craciunului, pe 24 decembrie 2009, ALPAB a achitat factura catre SC SPAT SRL. Generos din fire, mai ales cu banii altora, Radu Popa s-a gandit sa fie un soi de Mos Craciun pentru patronul de la SC SPAT SRL. Numai ca reprezentantii Curtii de Conturi i-au stricat cadoul. Conform raportului, documentele mentionate mai sus nu corespund realitatii, adevarul iesind la lumina cu ajutorul Garzii Financiare din judetul Braila. Astfel, s-a constatat ca din numarul total de 75 de hidrobiciclete, care au fost facturate, achitate si receptionate, la ALPAB se aflau, pe 12 aprilie  2010, doar 18 hidrobiciclete. De asemenea, SC SPAT SRL nu avea executate pana la termenul de livrare potrivit contractului, 31.12.2009, cele 75 de hidrobiciclete si, prin urmare, nu avea cum sa le livreze. Cum a putut ALPAB sa receptioneze hidrobicicletele si sa le plateasca ilegal este unul dintre misterele pe care Radu Popa va trebui sa le elucideze la intalnirea cu procurorii anticoruptie.

Afacere trasa la indigo

In paralel cu Afacerea „Hidrobicicleta“ s-a desfasurat Afacerea „Barca“. Documentele Curtii de Conturi fac referire la contractul de furnizare  nr. 399/21.12.2009, incheiat intre ALPAB si SC MOTORS ROMSELV SRL, avand ca obiect furnizarea unui numar de 100 ambarcatiuni, pana la 31.12.2009. In doua zile, mai exact pe 23.12.2009, SC MOTORS ROMSELV SRL a si emis factura pentru cele 100 de ambarcatiuni, in valoare de 598.147,55 RON (cu TVA). Dupa modelul afacerii cu hidrobicicletele, in aceeasi zi ALPAB a incheiat procesul-verbal prin care lasa ambarcatiunile in custodia furnizorului. Si, tot in ajunul Craciunului, pe 24.12.2009, Radu Popa s-a grabit sa plateasca factura emisa de SC MOTORS ROMSELV SRL si sa semneze procesul-verbal de receptie a celor 100 de ambarcatiuni. Cu ajutorul Garzii Financiare Calarasi, Curtea de Conturi a constatat ca documentele semnate de ALPAB si SC MOTORS ROMSELV SRL nu corespund realitatii, intrucat la 12.14.2010, la ALPAB se gaseau doar 45 de ambarcatiuni, desi fusesera platite si receptionate ilegal toate cele 100 prevazute in contract. In ceea ce priveste diferenta dintre cantitatea contractata si cea livrata catre ALPAB, reprezentantul SC MOTORS ROMSELV SRL, Rahau Silviu, le-a declarat autoritatilor ca ambarcatiunile lipsa „au fost distruse datorita conditiilor meteo si de depozitare“, dar, din pacate pentru el si pentru Popa, nu a putut prezenta nicio dovada in acest sens.

Reparatii ilegale in Satul Francez

De asemenea, documentele intocmite de Curtea de Conturi fac referire si la reparatiile ilegale facute de catre ALPAB la clubul Le Club din Satul Francez. Potrivit raportului, echipa de audit a constatat faptul urmator: contractul de inchiriere cu SC Twins Café SRL privind Le Club nu a respectat contractul de inchiriere-cadru, aprobat prin HCGMB nr. 67/06.04.2006, in sensul ca nu contine clauza potrivit careia „locatarul are obligatia de a face imbunatatiri si lucrari necesare punerii in functiune si intretinerii clubului de agrement, care se vor face cu fonduri financiare si forte proprii“. Diferenta de clauza contractuala a atras consecinte in ceea ce priveste suportarea cheltuielilor efectuate la Le Club, dupa data incheierii contractului de inchiriere de catre ALPAB, desi acestea nu mai erau in sarcina ALPAB, ci in cea a locatarului. Astfel, generosul ALPAB, condus de si mai generosul Popa, a cheltuit 1.288.069 RON, fara temei legal, dupa cum au constatat auditorii Curtii de Conturi, pentru lucrari de modernizare si reamenajare interioara la Le Club. Echipa de audit sustine, de asemenea, ca aceste cheltuieli au fost angajate fara a avea sursa de finantare, dovada fiind si faptul ca facturile nu au putut fi platite integral.

Ca un adevarat nabab, Radu Popa a mai incheiat pe 20.04.2010 un protocol cu SC Twins Café SRL prin care ALPAB se obliga ca pentru perioada 19.04.2010-31.12.2010 sa plateasca firmei un tarif, pentru fiecare unitate locativa, de 300 de euro, corespunzator numarului de 30 de unitati locative. Banii adunati ajung pana la sfarsitul anului la suma de 81.000 de euro, bani pe care Popa ii baga in buzunarul SC Twins Café SRL in mod ilegal, deoarece nu exista sursa de finantare, dupa cum sustin chiar auditorii Curtii de Conturi. Astfel, s-a ajuns ca sauna, piscina si sala de fitness a locatarilor din Satul Francez sa fie platite din banii bucurestenilor care platesc taxe pentru a beneficia si ei de un colt de verdeata, de lacuri mai curate si nicidecum pentru a contribui la confortul norocosilor care isi permit sa locuiasca in aceasta zona exclusivista a Capitalei.
Cam acesta este profilul public al lui Radu Popa, personaj controversat numit ii de premierul Ponta sef la Fondul de Mediu, institutie care gestioneaza anual un buget generos , in care sunt stransi toti banii de celebra taxa de inmatriculare. Suntem convinsi ca bugetul de milioane de euro al Fondului de Mediu a intrat pe cele mai pricepute maini la jonglerii cu banii publici.

Mihaela Dobrescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *