Raportul Cernavoda, o aberatie nejustificata stiintific

Reprezentantii Greenpeace au fost luati la bani marunti ieri de catre locuitorii orasului Cernavoda, dupa ce, in urma cu doua saptamani, organizatia a dat publicitatii un raport conforma caruia sanatatea populatiei ar fi pusa in pericol de concentratiile mari de tritiu emise de Centrala Nucleara.

Atunci, doctorul Ian Fairlie le recomanda femeilor insarcinate si mamelor care alapteaza copii sa plece din Cernavoda, iar localnicii care traiesc la mai putin de cinci kilometri de centrala sa nu consume produse din gradinile proprii.

In timpul intalnirii cu reprezentantii Greenpeace, fizician dr. Dan Galeriu a acuzat ca raportul intocmit de dr, Ian Fairlie „este o aberatie nesustinuta stiintific si reprezinta o jignire pentru stiinta”.

Si doctorul Richard Osborne, venit din Canada, care a tinut sa sublinieze ca are trei copii si cinci nepoti ce s-au nascut si au trait langa o centrala nucleara, a dezvaluit ca la Cernavoda dozele de radiatii de tritiu sunt de o suta de ori mai mici decat limita legala acceptata la nivel international”.

Reprezentantii Greeanpeace, afirmatii nefondate

Surprinsi de atitudinea vehementa a celor prezenti, reprezentantii Greepeace au intrebat „de ce aceasta reactie atat de emotionala?” A raspuns primarul Gheorghe Hansa, acuzandu-i ca ipotezele lor alarmeaza populatia, dar afecteaza si economia orasului. „Am senzatia ca cei 22.000 de locuitori sunt o minge de ping-pong intre niste excelente care nu si-au terminat treaba in laborator si au iesit sa se bata in strada”, a afirmat edilul din Cernavoda.

„Am doi copii pe care i-am crescut dupa pornirea centralei si sunt sanatosi”, a comentat un locuitor din Cernavoda.

60 de milioane pentru reducerea emisiilor de tritiu

Tot ieri, producatorul de energie Nuclearelectrica a anuntat ca se va investi, pana in anul 2011, intre 50 si 60 milioane de euro pentru dotarea Unitatii 1 de la Cernavoda cu o instalatie de reducere a emisiilor de tritiu generate de reactorul nuclear.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *