RAR va monitoriza emisiile de CO2 ale masinilor noi

  0
  415

  Registrul Auto Roman (RAR)Registrul Auto Roman (RAR) va monitoriza incepand cu 1 ianuarie 2011 nivelul emisiilor de dioxid de carbon produse de automobilele noi, parte a unui program al Comisiei Europene de stabilire a standardelor de performanta ale autoturismelor in ce priveste noxele, potrivit unui proiect de hotarare de guvern preluat de Mediafax.

  Proiectul face parte dintr-un regulament elaborat de Comisia Europeana, care vizeaza reducerea emisiilor de dioxid de carbon la nivelul Uniunii Europene.

  Obiectivul proiectului CE este stabilirea unor standarde de performanta pentru emisiile generate de autoturismele noi inmatriculate in Uniunea Europeana, ca parte a abordarii integrate a comunitatii de a reduce emisiile de dioxid de carbon generate de autovehiculele usoare, asigurand totodata functionarea corespunzatoare a pietei interne si se bazeaza pe un proces de masurare si monitorizare a acestor emisii, initiat in conformitate cu decizia Parlamentului European si a Consiliului European din 22 iunie 2000.

  Pentru indeplinirea prevederilor CE, proiectul prevede cooperarea RAR cu Directia Regim Permise de Conducere si inmatriculare a Vehiculelor, care urmeaza sa transmita Registrului pana la data de 31 ianuarie a anului urmator perioadei de raportare datele privind autoturismele noi inmatriculate in anul respectiv.
  Pentru a reduce emisiile de noxe, din 2005 pana in prezent in Romania s-a derulat programul „Rabla”, prin care s-au scos din circulatie aproape 290.000 de masini care nu respectau normele de poluare Euro.

  Ministerul Economiei va transmite RAR pana la data de 31 ianuarie a fiecarui an informatii pentru anul calendaristic precedent privind procentul statiilor de distributie pentru carburanti care au posibilitatea de a furniza carburanti E85 (combustibil format dintr-un amestec de 15% benzina si 85% etanol), precum si informatii privind respectarea criteriilor de durabilitate ale biocarburantilor introdusi pe piata.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.