Razboiul gunoiului la Onesti

Bistrita-Nasaud: Prima ma?in? de gunoi a ajuns la depozitul ecologic de la T?rpiu, de?eurile sunt aruncate la "gr?mad?"

Doar 27.000 de onesteni din 52.000 platesc serviciile de salubrizare

Gunoiul Onestiului e pe cale sa iste un scandal de proportii. Conducerea societatii Servsal, operatorul de salubritate din municipiu, acuza asociatiile de locatari ca se sustrag de la plata serviciului. Potrivit reprezentantilor firmei, numarul real al platitorilor se ridica la 27.000, in conditiile in care populatia Onestiului e de aproximativ 50.000 de locuitori. Pentru colectarea deseurilor de catre Servsal, fiecare onestean ar trebui sa plateasca 7,76 RON.

Reprezentantii operatorului de salubritate sustin ca doar jumatate din populatia Onestiului plateste taxa lunara pentru serviciul de colectare a deseului menajer. In municipiul de pe Trotus, asociatiile de locatari au incheiat contracte direct cu societatea prestatoare a serviciului. Fiecare onestean ar trebui sa plateasca o taxa lunara de 7,76 RON, stabilita de catre Consiliul Local. Conform listelor intocmite de asociatiile de locatari, Onestiul ar mai avea doar 27.700 de locuitori. Conducerea Servsal, operatorul de salubritate din oras, afirma ca raportarile asociatiilor sunt false si ca o parte din banii care s-ar cuveni firmei in contul serviciului prestat intra, de fapt, in buzunarele unor sefi de asociatie. „Dupa declaratiile pe propria raspundere ale asociatiilor de proprietari populatia Onestiului este de 27.717 locuitori. Atatia platesc pentru ridicarea gunoiului. Media lunara colectata de la populatie este de 1100 – 1200 de tone. Pe septembrie am ridicat 1160 de tone de gunoi de la populatie. Conform calculelor noastre, cantitatea de gunoi nu putea fi realizata de doar 27.000 de oameni, ci de peste 43.000”, a declarat Eugen Nistreanu, directorul Servsal. Acesta a acuzat municipalitatea onesteana ca a refuzat sistematic concesionarea serviciului de salubritate si ca a impins astfel firma sa incheie contracte direct cu asociatiile de locatari. Nistreanu a mai spus ca din cauza raportarilor false venite dinspre asociatii, firma pe care o conduce inregistreaza pierderi de 1 miliard lei vechi. „Anul trecut am avut pierdere de 976 de milioane din cauza acestui fapt. In Onesti sunt aproximativ 52.000 de persoane, iar pentru colectarea deseurilor platesc doar 27.000. Noi am solicitat de mai multe ori sa concesionam serviciul de la Primarie, asa cum este la Bacau, dar nu s-a vrut acest lucru”, a opinat Nistreanu. El a mai spus ca situatia financiara precara a Servsal, coroborata cu lipsa de implicare a Primariei, ar putea duce la o criza a gunoiului din Onesti, similara cu cea petrecuta in orasul italian Napoli.

„Au probleme de management”

De cealalta parte, primarul Emil Lemnaru sustine ca municipalitatea nu poate interveni in relatiile contractuale dintre asociatii si Servsal. Lemnaru a apreciat ca operatorul de salubritate trebuie sa-si rezolve singur problemele. „Nu am concesionat serviciul pentru ca noi am considerat ca activitatea e mai buna in sistemul de acum, cu contracte pe asociatiile de proprietari. Ce asteapta cei de la Servsal? Sa vina Primaria sa-i caute pe locatari? Sunt relatii contractuale si este o chestie de management al firmei”, a opinat Lemnaru.

Gunoi scumpit de transportul pana la Bacau

Initial, pretul de colectare a gunoiului din Onesti a fost de 5,25 RON de persoana pe luna. Acesta a sarit la 7,76 RON, dupa ce municipalitatea condusa de Lemnaru a ratat proiectul construirii unui depozit ecologic la Onesti, astfel incat autoritatile au fost nevoite sa depoziteze gunoiul in groapa din Bacau. Cea din Onesti a fost inchisa, fiind catalogata drept neconforma cu standardele europene in domeniu. Orasul nu va avea depozit ecologic de 30 de hectare, insa va trebui sa se multumeasca cu o statie de sortare a carei constructie va costa 5 milioane de euro. Banii vor veni de la UE, prin intermediul Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara pentru Salubrizare (ADIS) constituita in judetul Bacau.

Asociatii date pe mana Politiei

Din cele 98 de asociatii care au contract in derulare cu Servsal, o parte au fost deferite instantei de judecata pe motiv ca au raportat liste false cu proprietari. Este si cazul Asociatiei 34 care, potrivit cercetarilor efectuate de Politie, a raportat in ultimii 3 ani in mod constant un numar mai mic de persoane decat in realitate. „Politia a gasit in medie cu 240 de persoane mai putin in listele asociatiei decat in realitate. Din calculele noastre, avem de recuperat de la asociatiile de locatari aproximativ 3 miliarde. De la Asociatia 34 avem de recuperat aproximativ 600 de milioane de lei. Vom merge in instanta pentru acesti bani”, a conchis Eugen Nistreanu, directorul Servsal.
Lucian Bogdanel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *