Dobrogea devine parcul eolian al Europei

Oportunitatile afacerilor verzi
In urmatorii ani vor fi realizate parcuri eoliene de peste 4.000 de MW in Dobrogea
In urmatorii ani vor fi realizate parcuri eoliene de peste 4.000 de MW in Dobrogea

Dobrogea va deveni, in cativa ani, cel mai mare parc eolian din Europa cu o putere instalata ce ar putea depasi 4.000 de megawati (Mw).

In judetul Constanta sunt in proiect realizarea a 370 de turbine, in parcuri apartinand mai multor companii, iar in judetul Tulcea – 152. Este vorba numai despre proiectele mai mari, a caror putere minima instalata ajunge la 5 megawati (Mw). Numai o mica parte dintre turbinele mentionate sunt acum in stare de functionare, numarul lor nefiind cunoscut cu exactitate.
Dobrogea, cu cei 4.000 de Mw pe care i-ar putea produce, ar putea furniza 50% din consumul la nivel national. Spre exemplificare: Centrala Nuclearo-Electrica de la Cernavoda cu cele doua reactoare furnizeaza 1404 Mw, adica 18% din consumul national.

Clima este benefica instalarii turbinelor pe cea mai mare suprafata a regiunii: crivatul si brizele diurne ajuta la buna functionare a turbinelor.

Jucatorii pietei

Eolica Dobrogea, Blue Line Energy, Eviva Nalbant, Electricom, Green Energy, Sablo Al Energie Eoliana SRL, Wind Power, Blue Planet Investments si Grupul CEZ sunt principalii jucatori de pe piata energiei eoliene din zona.

Prima dintre acestea are in proiect constuctia a 781 de turbine cu o putere instalata de 1580 Kw. Proiectul a inceput in ianuarie 2009 si vizeaza construirea de turbine in judetele Constanta si Tulcea, in 13 localitati, valoarea investitiei ridicandu-se la 2,3 miliarde de euro.

Blue Planet Investments, care a ridicat cinci turbine la Baia, in judetul Tulcea, are in proiect altele noua pentru aceeasi zona.

Parcul Blue Planet Investments va avea o intindere de 189 de hectare, investitia, exclusiv privata, ridicandu-se la 60 de milioane de euro. Ferma de eoliene va produce 35 de MW zilnic, adica va avea o productie anuala de 85.000 de Mw. Blue Line Energy a ridicat deja la Baia, in judetul Tulcea, 15 turbine.

In profitul comunitatii

„Este o oportunitate extraordinara pentru comuna noastra, mai ales in conditiile crizei actuale”, a declarat Nicolae Ianus, primarul comunei Baia.

„Noi beneficiem de multe lucruri de pe urma acestei investitii: luam taxe si impozite pe terenurile folosite, taxa pe drumuri si numai autorizatia de construire pe care o eliberam se ridica la cateva miliarde de lei vechi”, a mai spus edilul.

Si locuitorii din Fantanele au primit investitorii de la CEZ cu bratele deschise.

„In 2009 ne-au ajutat la modernizarea sistemului de apa potabila si racordarea integrala a comunei la apa. Cetatenii pe terenul carora au fost amplaste turbinele primesc 3.000 de euro anual, iar cei ale caror recolte au fost distruse au primit si despagubiri substantiale”, a declarat Gheorghe Popescu, primarul din Fantanele.

Edilul a spus ca odata cu punerea in functiune a primului parc, cel de 139 de turbine, administratia locala a incheiat o conventie prin care CEZ se angajeaza sa furnizeze gratuit energie pentru iluminatul public si pentru primarie, scoala, dispensar si se va implica in demararea unui proiect de management al deseurilor.

In luna octombrie 2008, de-alungul DN22 Constanta – Tulcea, incepeau sa rasara turbine eoliene.

Cel mai mare din Europa

Investitia apartine Grupului CEZ din Cehia si se ridica la suma de 1.1 miliarde de euro. Parcul din judetul Constanta este de trei ori mai mare decat cel mai mare parc eolian din Europa, situat in Guadalajara, Spania, ce se intinde pe o suprafata de 600 de hectare si are o putere instalata de 600 de Mw.

Urmeaza inaugurarea

„Lucrarile de constructie au inceput in octombrie 2008. Prima parte a proiectului (139 de turbine eoliene cu o putere de 2,5 Mw fiecare, la Fantanele) va fi pusa in operare si finalizata in ultima parte a acestui an, iar cea de-a doua parte (101 turbine eoliene de aceeasi capacitate, la Cogealac) este estimata sa fie finalizata in 2011”, a declarat Cosmina Marin, reprezentantul Grupului CEZ.

Parcul va genera o putere echivalenta cu o unitate a Centralei Nucleare de la Cernavoda.

Energia produsa in parcurile eoliene din Dobrogea va fi disponibila spre vanzare pe piata libera, tuturor participantilor la tranzactii, la pretul pietei valabil la momentul respectiv. „Desigur, o parte din aceasta energie va fi livrata consumatorilor prin intermediul CEZ Vanzare”, a declarat PR-ul grupului.

Proiect profitabil

Investitia este considerata una rentabila din moment ce suma alocata proiectului depaseste un miliard de euro. „Inainte de a decide sa investeasca, Grupul CEZ a evaluat fiecare proiect in functie de anumite aspecte, amortizarea investitiilor fiind unul dintre criteriile importante care influenteaza luarea deciziei de a deveni investitor”, precizeaza Cosmina Marin.

Strategie cu scandal

Sosirea Grupului CEZ in zona a starnit si o serie de probleme. „Cei de la CEZ au amplasat deja sase turbine pe teritoriul comunei fara a solicita o autorizatie.Gestul a fost unul abuziv si genereaza mari probleme. Pe aceeasi suprafata, administratia locala precedenta acordase autorizatii de construire pentru alte firme. Acum se suprapun. Nu mai punem faptul ca bugetul local este privat de sume importante de bani. Noi am solicitat Inspectoratului Teritorial in Constructii sa ne prezinte documentele care au stat la baza autorizarii construirii celor sase turbine pe teritoriul comunei Cogealac”, a declarat edilul comunei, Cati Hristu.

In replica, reprezentantii investitorului spun: „CEZ va continua in 2010 sa isi exprime sprijinul si fata de comunitatea locala din Cogealac, unde este inca asteptat acordul autoritatii locale pentru realizarea de proiecte de dezvoltare durabila similare celor derulate in Fantanele”.

Proiecte

Pentru perioada urmatoare, Grupul CEZ se concentreaza in regiunea Dobrogea pe proiectul Parcului Eolian de la Fantanele – Cogealac, dar si pe proiecte de responsabilitate sociala pentru sprijinirea comunitatilor locale din zona de operare a Parcului.

Stiati ca…

Piesele componente ale turbinelor eoliene sunt fabricate si livrate din intreaga lume: elicele din Brazilia, nacelele din Germania, China, Spania, segmentele de turn din Germania, iar componentele electrice si de operare din SUA.

Lungimea unei singure elice este de 48 de metri, iar diametrul rotorului este de 99 de metri, inaltimea turbinelor atingand 100 de metri. Greutatea unei nacele (piesa montata la inaltimea de 100 de metri) este de 82 de tone, iar pentru transportarea si conectarea curentului electic produs de turbinele eoliene sunt necesare 150.000 de metri (150 k m) de cabluri de diferite voltaje (33kV, 100kV); pentru montarea pieselor componente ale turbinelor eoliene se utilizeaza macarale gigant cu greutatea intre 500 si 700 de tone fiecare.

Date tehnice

137 de kilometri

Este lungimea drumurilor contruite in timpul realizarii parcului de la Fantanele.

42 de tone

De otel-beton si bare au fost folosite pentru armarea fiecarei fundatii.

400 de metri cubi

De beton au fost turnati la fundatia fiecarei turbine.

20 de metri

Este adancimea maxima a unei fundatii.

100 de metri

Este inaltimea medie a unei intalatii eoliene amplasate in regiunea Dobrogei.

Dobrogea detine puterea vantului

Traian Petrescu, presedintele Uniunii Practicienilor de Protectia Mediului din Romania, sustine ca in momentul de fata sunt numai estimari. „Stim cu certitudine ca Dobrogea ar putea suporta turbine care sa dea energie in putere de 4.000 de Mw”, spune Petrescu.

Odata cu instalarea parcurilor eoliene se va ivi insa alta problema: lipsa infrastructurii de transport a energiei generate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *