Reactoarele 3 si 4, “oile negre” ale energiei romanesti

Reactoarele 3 si 4, “oile negre” ale energiei romanesti

Lipsa unei strategii in ceea ce priveste investitiile in sectorul energetic din partea guvernelor care s-au succedat la carma Romaniei, i-a deranjat pe investitorii straini. Cel mai mare investitor strain in domeniul eolian si, in acelasi timp, fostul partener de afaceri al statului roman la constructia unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda, grupul ceh CEZ, s-a declarat dezamagit de mediul energetic romanesc. „Sunt de opt ani aici si inca nu am vazut un concept strategic. Eu cred ca Romania este deja in cadere si si-a pierdut potentialul de a fi exportatoare de energie“, a declarat seful CEZ Romania, Jan Veskrna. Acesta a explicat de ce compania s-a retras din proiectul reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda. „In privinta noilor reactoare nucleare, nu s-a intamplat nimic de multi ani. Noi am fost foarte interesati de acest proiect, dar am renuntat pentru ca statul a tot schimbat datele proiectului. Veti gasi oricand finantare pentru proiecte, daca aveti proiecte clare, banii vor veni. Daca veti fi seriosi, Romania va fi rasplatita. Fara reglementari si legi bune, investitorii isi vor aloca banii pentru alte proiecte“, a spus oficialul CEZ.

Ultimele guverne ale Romaniei au incercat, fara succes, sa elaboreze o strategie energetica pe termen lung si, desi domeniul energetic se afla sub stricta supraveghere a F.M.I., nici privatizarea producatorului de energie nucleara si nici mult-discutata reorganizare a sistemului energetic national nu au fost finalizate.

EnergoNuclear, un mariaj nefericit

Reamintim ca CEZ a fost primul dintre cei sase investitori privati din cadrul EnergoNuclear care a facut pasul inapoi in proiectul Nuclearei. CEZ a anuntat pe 9 septembrie 2010 ca se retrage din proiect. La 19 ianuarie 2011, inca trei investitori – GDF Suez, Iberdrola si RWE Power Romania – au notificat ceilalti actionari ai EnergoNuclear intentia lor de a parasi proiectul.

EnergoNuclear S.A. a fost infiintata in anul 2009, prin promovarea unei structuri de actionariat in care Nuclearelectrica urma sa detina o cota de participare de 51% din capitalul social, ceilalti investitori in proiect detinand participatii dupa cum urmeaza: RWE, GDF Suez, ENEL si CEZ cate 9,15%, iar ArcelorMittal si Iberdrola cate 6,2%. Nuclearelectrica a fost nevoita sa cumpere, cu un pret de 4 milioane de euro, actiunile pe care societatile RWE, Iberdrola si GDF Suez le detineau (24,5% cumulat) in societatea de proiect EnergoNuclear. Astfel, Nuclearelectrica a ajuns sa detina 85% din Energonuclear.

Nuclearelectrica a fost infiintata in 1998 si detine cele doua unitati ale Centralei Nuclearelectrice de la Cernavoda si Fabrica de Combustibil Nuclear de la Pitesti. Compania acopera circa 18% din totalul de electricitate produsa anual in Romania. Reactoarele 1 si 2 de la Cernavoda au fiecare instalata o putere de circa 700 MW. Reactoarele 3 si 4 urmeaza sa fie construite si puse in functiune dupa 2017.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *