La compania de stat Nuclearelectrica va fi selectat administratorul si directorul general pana la sfarsitul anului, se arata in memorandumul de politici economice si fiscale asumat de catre Guvern fata de Fondul Monetar International. Nuclearelectrica face parte din cel de-al doilea val de privatizare al managementului, alaturi de Romgaz si Transgaz.
Nuclearelectrica a avut, anul trecut, o cifra de afaceri peste 1,6 miliarde de lei, iar in 2010 cifra de afaceri a fost de peste 1,5 miliarde de lei. Compania a fost infiintata in 1998 si detine cele doua unitati ale Centralei Nuclearelectrice de la Cernavoda si Fabrica de Combustibil Nuclear de la Pitesti. Compania acopera circa 18% din totalul de electricitate produsa anual in Romania. Reactoarele 1 si 2 de la Cernavoda au, fiecare, instalata o putere de circa 700 MW. De asemenea, Nuclearelectrica detine actiuni la EnergoNulcear, compania internationala care construieste reactoarele 3 si 4. Finalizarea reactoarelor 3 si 4 este estimata la patru miliarde euro. De asemenea, Executivul a avizat, la inceputul acestui an, demararea procedurilor de listare pe piata de capital a unui pachet de 10% din actiunile Nuclearelectrica, conform intelegerii cu F.M.I.
Revenind la privatizarea in masa a managementului companiilor de stat, termenele initiale pentru selectarea noilor conduceri la firmele statului au fost stabilite pentru inceputul acestui an, dar au fost decalate aproape lunar. Cel mai recent termen avansat de catre Guvern pentru numirea noilor directori a fost luna iulie. Printre companiile care urmau sa aiba conducere profesionista se numara si Hidroelectrica, dar procedura a fost amanata intrucat producatorul de electricitate a intrat in insolventa, in luna iunie.
Prima pe lista „neagra“ este compania Electrica Furnizare, care va avea director general pana la sfarsitul lunii septembrie, iar aceasta urmeaza sa fie privatizata la inceputul anului viitor. De asemenea, procesul de recrutare a conducerii profesioniste vizeaza si unsprezece companii controlate de catre Ministerul Transporturilor si Infrastructurii. Guvernul s-a angajat fata de F.M.I. sa schimbe directorii unor companii de stat cu manageri profesionisti, prin procese de selectie bazate pe competenta.